Ítéletidő Kaliforniában

Három napja tart az ítéletidő Kaliforniában

Világ

A trópusi vihar vasárnap este érte el Los Angelest és azóta rövid megszakításokkal folyamatosan esik, sok helyen károkat és fennakadásokat okozva a városban. A viharnak már halálos áldozata is van a metropoliszban. A helyszínről jelentjük. 

Los Angeles domborzati adottságai miatt a város különböző részeit másként érinti a Pacifikus vihar. A hegyvidéki szakaszokon a lezúduló víz mennyisége, a sárlavinák és a földcsuszamlások okoznak gondt, a sík részeken pedig inkább éppen a megálló víz – amelyet a megtelt csatornarendszer már képtelen elvezetni.

Los Angeles Pacific Palasides részén a hegyi utakon helyenként komolyabb átfolyások és a csatornákból szinte szökőkútként feltörő vízzel lehet találkozni. Venice Beach-en és Culver Cityben vízzel elárasztott utcákat, kereszteződéseket látni.

Ítéletidő Kaliforniában

Ennél súlyosabb a helyzet Los Angeles keletebbre eső területein, ahol az extrémen megáradt, és gyors folyású Los Angeles-folyóból helikopterrel mentettek ki egy embert. Sajnos három ember élét nem sikerült megmenteni Észak-Kaliforniában, akiket kidőlt fák temettek maguk alá. Egy hatéves kisgyermek után is nyomoznak a tűzoltók, akit utoljára a Los Angeles folyó mellett láttak.

Beverly Hills hegyi szakaszán az egyik térséget sárlavina árasztotta el, amely több személyautót temetett maga alá és megközelíthetetlenné tette a házakat.

A Los Angeles-től délre fekvő kaliforniai városban, Santa Barbarában még ennél is komolyabb vészhelyzet adódott az esőzések miatt. Egy leomló löszfal két, több emeletes apartmanházat tett teljesen lakhatatlanná. Az épületeket evakuálták, és nincs sok esély arra, hogy valaha is visszaköltözhetnek a lakók. 

Ítéletidő Kaliforniában

Az amerikai hatóságok egyébként fel voltak készülve a viharra, az amerikai vészjelző rendszeren keresztül mindenki megkapta a jelzést a telefonjára a vihar érkezésekor, és folyamatosan frissülő tájékoztatással látják el a lakosságot. Az LAUSD, Los Angeles legnagyobb iskolakerülete szintén  felkészült a viharra – mindössze két iskolát kellett bezárni az ítéletidő idejére. 

Biden amerikiai elnök tegnap telefonon beszélt Los Angeles polgármesterével, és biztosította a várost a maximális támogatásáról.

– Vida Virág –