Globális vezetők ezrei gyűltek össze Dél-Koreában az Intézményes Béke Építésére

Világ

121 országból, köztük az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, Ukrajnából, Dél-Afrikából, Pakisztánból, Thaiföldről, Romániából és Indiából több mint 1800-an vettek részt a szeptember 18-i HWPL Világbéke Csúcstalálkozó 9. évfordulóján, amelyet a dél-koreai Incheon-ban tartottak szeptember 18. és 21. között.

A “Többdimenziós stratégiák végrehajtása az intézményes béke érdekében” című rendezvényen a nemzetközi jog, a vallás, az oktatás, az ifjúság, a nők és a média területeinek vezetői és szakértői négy nap alatt mintegy 30 ülésen vettek részt. A résztvevők nem csak szakterületekre, hanem országokra is szabott vitákat folytattak a békét szolgáló, jogilag kötelező erejű nemzetközi jog létrehozására irányuló gyakorlati és megvalósítható stratégiákról.

A szeptember 18-i sajtótájékoztatón Lee Man-hee, a fogadó szervezet, a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL) elnöke a politikusokat és az országok vezetőit sürgette, hogy dolgozzanak együtt a békéért, miközben cselekvésre szólított fel, személyes tapasztalataiból merítve, hiszen háborús veteránként szemtanúja volt a háború kemény valóságának.

“Miért kellene a fiatalok életét feláldozni a háborúban? Mi a politika, és kinek szól? Amikor kitör a háború, nem a politikusok mennek ki harcolni, hanem olyan fiatalok esnek áldozatul, akik még soha nem is ,,virágoztak’’ azelőtt. A békét nem lehet pusztán szavakkal elérni. Ha nincs, akkor meg kell teremtenünk, ezért 32 alkalommal utaztunk körbe a világon, hogy béke tevékenységeket folytassunk. Ha a béke győzött volna ebben a világban, nem lennének sajnálatos halálesetek. A nemzetközi jog megalkotásával a békét kell hagynunk örökségként a globális közösségnek, ahol az utódaink fognak élni ” – jelentette ki.

A szeptember 18-i fő ülésen Prof. Dr. Emil Constantinescu, Románia 3. elnöke elmondta: “A csúcstalálkozó során egyetértettünk abban, hogy a béke nem egy elvont fogalom, hanem az emberiség legfőbb értéke, amely képes olyan nyugodt környezetet teremteni, amelyben az emberek az erőszakos konfliktusok vagy pszichológiai nyomás veszélye nélkül élhetnek. Megállapodtunk abban, hogy rövid, de mindenekelőtt hosszú távon konkrét intézkedések megvalósításán dolgozunk annak érdekében, hogy egy olyan új hivatkozási rendszert alakítsunk ki, amely az “ember az ember ellen” hozzáállást felváltja az “ember az ember mellett” hozzáállással, amelyet a 2014-ben elfogadott “We Are One” (Egyek vagyunk) mottónk fejez ki.”.

Az igazságos és fenntartható béke elérése érdekében a HWPL a nemzetközileg elfogadott, konkrét intézményes béke megteremtése mellett száll síkra, amely a Béke és a Háború Beszüntetéséről Szóló Nyilatkozaton (DPCW) alapul, amely a béke átfogó intézkedéseit javasolja, a konfliktusmegelőzéstől a béke fenntartásáig. Emellett a HWPL folytatja az olyan tevékenységeket, mint a vallásközi párbeszédek elősegítése, a fiatalok és nők által vezetett béketevékenységek támogatása, a békeoktatás biztosítása, valamint a békekultúra médiamegjelenéseken keresztül történő előmozdítása.

Az elért eredményekről szóló jelentés bemutatásakor Kang Tae-ho, a HWPL ügyvezető igazgatója ismertette a DPCW előrehaladását, amely 176 ország civil társadalmától, valamint a közép-amerikai parlamenttől mintegy 900 000 támogatást kapott, valamint Mindanao esetét, amely egy magánjellegű békemegállapodás példája.

Hon. Ahod B. Ebrahim Al haj, a Fülöp-szigeteki Bangszamoro Autonóm Tartomány (BARMM) főminisztere a következőket mondta: “Ma a legnagyobb alázattal állok mindannyiuk előtt, és azt mondom, hogy a Bangszamoro ma már a béke, a jólét és az igazságosság földje, ahol a muszlimok, a keresztények, az őslakosok és a lumad testvéreink harmóniában élnek egymás mellett. Miközben a béke és a fejlődés nevében egy új korszakot fogadunk, felkérek minden befolyásos vezetőt, politikai döntéshozót és a béke szószólóját a világ részein, hogy váljon a béke, a leszerelés és a fenntartható jövő előmozdításának katapultjává. Folytassuk a béke történetének megírását.”

A HWPL a világ 130 országában működteti a Vallási Béke Akadémiát (RPA), az összehasonlító szentírás-tanulmányok platformját, amelynek célja a konfliktusok megelőzése és a vallásközi párbeszéd révén a megbékélés előmozdítása. Emellett a HWPL Béke Oktatást valósítottak meg a világ 90 országában különböző iskolákban és oktatási intézményekben, a békés értékek elsajátítása és gyakorlása érdekében.

A HWPL tisztviselői hálájukat fejezték ki a globális béke hírvivőinek – köztük korábbi államfők és miniszteri rangú vezetők – dél-koreai látogatásért, akik mindannyian az emberiség közös törekvése, a béke érdekében egyesültek. A dél-koreai kormány együttműködését is kérték a nemzetközi közösség támogatásával együtt, hogy az ilyen nem kormányzati diplomácia hozzájárulhasson a megvalósítható és tartós békéhez.

Ezen az eseményen 13 személynek adták át a HWPL békedíját, a HWPL békekezdeményezéseivel való együttműködésük elismeréseként. A díjazottak között volt Prof. Dr. Emil Constantinescu, Románia 3. elnöke, Oumar Keita, Mali korábbi állandó küldötte az UNESCO főhadiszállásán, valamint Dr. Ciaran Burke, a jénai Friedrich Schiller Egyetem nemzetközi jog professzora. (x)