Vlagyimir Putyin

“Gyermekvédelem” Putyin-módra: mintha a magyar kormányt hallanánk

Világ

A barátságtalan államok által “erőltetett”, nem hagyományos értékeket a gyermekeket fenyegető egyik legfőbb veszélynek tartják az orosz hatóságok – derül ki az átfogó gyermekvédelemről szóló, 2030-ig hatályos, szerdán közölt orosz stratégiában.

A dokumentum szerint “az alapvető erkölcsi normák felülvizsgálatának erőltetése és az információmanipuláció antiszociális viselkedésre ösztönöz, és jelentős károkat okoz a gyermekek erkölcsi egészségében”.

“A barátságtalan külföldi államok, valamint a terrorista és szélsőséges szervezetek és a bűnözői közösségek arra irányuló kísérletei, hogy megzavarják a társadalom értékrendjét, a bizonytalanság és az instabilitás érzését keltsék a társadalomban, valamint eltorzítsák a hagyományos szellemi és erkölcsi értékeket, beleértve a családi értékeket, negatívan hatnak annak a környezetnek a minőségére, amelyben a gyermek személyisége fejlődik”

– hangzik a Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott stratégia.

A dokumentum 13 fő feladatot nevez meg. Ezek egyike, hogy gyermekekben határozott elutasítást kell kialakítani a terrorizmus és a szélsőségesség ideológiájának különböző megnyilvánulásaival szemben, és fel kell lépni az etnikumok és felekezetek közötti konfliktusok kiéleződése ellen a gyermekek körében. A stratégia értelmében tudatos negatív hozzáállást kell kialakítani a kábítószerek és pszichotróp anyagok illegális használatával, valamint az ezek illegális kereskedelemében való részvétellel szemben.

Megvan a hivatalos végeredménye a “gyermekvédelmi” népszavazásnak

Külön pont vonatkozik fiatalkorúak illegális fegyver-, lőszer- és robbanóanyagbirtoklásának visszaszorítására, valamint a felnőttekre vonatkozó fegyvertartási szabályok betartásának hatékonyabb ellenőrzésére. A stratégia egyebek mellett előírja a gyermeki antiszociális viselkedés megelőzésére szolgáló rendszer kialakítását, az agresszív magatartás és a zaklatás a megelőzését, a gyermekek és a szülők pszichológiai és pedagógiai támogatásának javítását, a gyermekek bántalmazása, valamint a destruktív közösségekbe és bűnbandákba való bevonása elleni fellépést.

A stratégia figyelmet fordít a gyermekek “biztonságos információs környezetének megteremtésére”, ami alatt egyebek között az ezzel kapcsolatos veszélyek azonosítását, megelőzését és elhárítását érti.

Emellett a gyermekek lelki és erkölcsi fejlődését szolgáló információs termékek létrehozását, az ilyen könyvek és filmek állami támogatását, a gyermekek önálló, tudatos információfogyasztási készségeinek kialakítását, valamint a gyermekek védelmét nevesíti a “külső destruktív információs és pszichológiai befolyással, valamint a kívülről érkező eszmék és értékek terjeszkedésével” szemben.