Megtartották az Első Nemzeti Békegyűlés az egység előmozdítása érdekében

Világ

2023. január 25-én tartották az első Nemzeti Békekongresszust Pasay városában, melynek témája: “A béke egy nemzetet, egy jövőt épít: A béke itt van”, amelyen több mint 1500 békepárti szószóló vett részt, hogy a Marcos-kormányzat programjával összhangban a béke révén a nemzeti egység eléréséhez vezető holisztikus útitervet hozzanak létre.

Dr. Ronald Adamat, a Felsőoktatási Bizottság (CHED) biztosa és az Önkéntes Egyének a Békéért (VIP) alapító elnöke vezette az eseményt.

“Azt akarjuk, hogy országunkban béke uralkodjon. Azt akarjuk, hogy a béke legyen az a nyelv, amelyet mindenki beszél, és amelyet minden filippínó és minden külföldi megért. Ma nyilvánítsuk a békét világjárvánnyá. Fertőzzük meg az embereket, hogy ne békében nyugodjanak, hanem békében éljenek”

– mondta Dr. Adamat.

Dr. Adamat az első filippínó, aki megkapta a rangos Mahatma MK Gandhi-díjat az erőszakmentes békéért, amelyet tavaly ítéltek oda a béketeremtéshez való hozzájárulása elismeréseként, beleértve a felsőoktatást is.

Jelen van Lee Man-hee, a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL) elnöke, egy 92 éves koreai háborús veterán is.

“A konfliktus utáni béketeremtés Mindanaón világszerte ismertté vált. Ez a halál életre váltásának esete a béke érdekében. Mindanaóval és a Fülöp-szigetekkel kezdve, ha szeretetben egyesülünk, a béke eljön a világunkba. Ezért a Fülöp-szigeteken mindenkinek eggyé kell válnia és együtt kell dolgoznia a béke hírnökeiként”

– mondta Lee elnök.

A két békepártoló 2017-ben találkozott először a Dél-Koreában tartott HWPL Világbéke-Csúcstalálkozón. A béke előmozdítása iránti közös elkötelezettségük kifejezéseként a CHED és a HWPL 2018-ban Megállapodási Memorandumot (MOA) írt alá a békére nevelés felsőoktatási tantervbe való integrálásáról.

A kongresszus az első plenáris üléssel kezdődött, amelyet délután párhuzamos ülések követtek. A párhuzamos üléseket külön-külön öt ágazati csoport – jogalkotók és nem kormányzati szervezetek, akadémiai és ifjúsági, vallási és etnikai csoportok, nők és média – számára tartották. Minden ülésszak egy-egy állásfoglalást fogalmazott meg, amely tartalmazta a szervezők béketeremtő erőfeszítéseivel való szolidaritásukat.

Az öt állásfoglalást a második plenáris ülésen konszolidálták, és felszólították Bongbong Marcos elnököt, hogy január 24-ét nyilvánítsa a “Nemzeti Béke Napjává” vagy a “Fegyverszünet Napjává”.

A január 24-i dátumot a General Santos Cityben 2014-ben aláírt, civil vezetésű békemegállapodás emlékére javasolták, amely a helyi közösségek közötti megbékélés előmozdítására irányult. Ezt Lee elnök javasolta, hogy közvetítsen az akkoriban Mindanaón fennálló konfliktus között. A dátumot később 2015-ben Toto Mangudadatu, Maguindanao akkori kormányzója és 2016-ban Ahod Ebrahim BARMM főminiszter és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) elnöke a “HWPL béke napjává” nyilvánította.

A szervezők úgy vélik, hogy a Nemzeti Békenap kikiáltása lesz az a mechanizmus, amellyel minden évben a békével kapcsolatos tevékenységeket országszerte megfigyelik és megünneplik. (x)