Meghalt Gina Lollobrigida

Meghalt Gina Lollobrigida

Világ

95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, az egykor „a világ legszebb nőjének” titulált olasz színész – jelentette a Corriere della Sera, hozzátéve, az egykori filmcsillag már „egy ideje kórházban volt”.

Gina Lollobrigida 1927-ben született a Rómától keletre fekvő Subiacóban, apja asztalos volt. Tizenéves korában kezdett modellkedni, szépségversenyeken vett részt, 1947-ben pedig harmadik helyezést ért el a Miss Italia versenyen.

Színészi tehetségét 19 éves korában fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga volt, világszerte szexszimbólummá vált.

Olyan színészekkel játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Frank Sinatra vagy Tony Curtis. Lollobrigida az egyik utolsó színész volt a Hollywood aranykorának tartott időszakból.

Többek között a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt. A hetvenes években bejelentette visszavonulását, és a fotózásnak és szobrászatnak szentelte magát. Fotóriporterként találkozott Salvador Dalíval, Henry Kissingerrel és FIdel Castróval is

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették.

2022-ben független jelöltként, de az Italia Sovrana e Popolare (ISP) populista-szuverenista politikai tömörülés támogatása mellett elindult képviselőjelöltként az olasz parlamenti választáson, de nem szerzett mandátumot.