Energiaital

Italok

Vélemény

Már éppen ideje volt, hogy fellépjen a kormány az energiaitalok fogyasztásával szemben. Ehhez persze, most két KDNP-s képviselő asszisztálása szükséges, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be. A szándék most jó. Egészségtelen az energiaital. Nemcsak a kicsiknek, a nagyoknak is. Viszont a felnőtteknek nem lehet megtiltani sem a dohányzást, sem az alkohol fogyasztást, sem az energia ital bevitelt.

Ezt a törvényt már akkor kellett volna meghozni, amikor már az energiaitalok elterjedtek. 20 évvel ezelőtt. Azóta bizony százezrek lehetnek a taurin és társai áldozatai.

Lehetne még fokozni ezt a korlátozást, ahogy a tömény italokhoz való hozzáférést is korlátozni kellene. A már meglévő Nemzeti Dohányboltokba kellene az energiaitalok és a tömény italok árusítását átvinni és a dohányboltok nyitva tartását pedig limitálni. A skandináv államokban külön, állami bolthálózat van a tömény italok árusítására és a nyitva tartás is rövidebb, mint más boltoké. Ha ott bevált, akkor itt is érdemes megpróbálni. Emberek élete múlik ilyen szabályozáson.

N.Nagy Sándor