Miért utál ez a kormány mindent, ami zöld? Nem is gondolnád, milyen egyszerű a válasz

Vélemény

Az Orbán-kormány erdőirtást megkönnyítő, sőt szorgalmazó rendelete, no meg az agrárminiszter cinikus magyarázata sokaknál már az utolsó csepp volt a pohárban. Vérfideszes ismerőseim felől is hallani véltem olyasféle reakciókat, hogy “na, ezt azért már mégsem kellene”, vagy azt, hogy “ezeknek most kezd elmenni az eszük, persze sietve hozzáteszik, Ferinek (aki tudjuk, most is a háttérből irányítja gyíkember-seregét) viszont sose volt”.

Fotók: Facebook/Tiba István

Ami tény: a 12 éve nyakunkon ülő Fidesz-kormány számára a prioritások sorában valahol leghátul kullog az élővilág, a természet és a környezet védelme. Hadd ne soroljam fel az összes bűnüket az ország keresztül-kasul térkövezésétől a Balaton einstandolásáig, a méhlegelők kigúnyolásától a “klímahiszti” kifejezésig. Jut eszembe, ez utóbbival kapcsolatban egyébként – részrehajlás nélkül mondhatom – földink, Kósa Lajos okfejtése egyelőre legyőzhetetlennek tűnik: “Nem az őserdő ég, csak a bozótos.”

Szóval miért utál mindent a Fidesz-kormány, ami természetes, élő, eredeti és egészséges? A rossz hírem az, hogy valószínűleg nem is utálják ezeket. Nem buta emberek alkotják a kormányzó pártot, még akkor sem, ha sok éve lezajlott már egy kontraszelekciós folyamat, és érezhető színvonalcsökkenés következett be odafent. A Habony-féle gépezet segítségével nagyon is tisztában vannak a néplélek és a közgondolkodás irányvonalaival. Pontosan tudják, mivel lehet divatos kifejezéssel élve “uralni a pillanatot”. Minden jel szerint nem a természetvédelemmel.

Tényleg elcsépelt, de igaz az egyébként nem Széchenyitől származó mondás: “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.”

Ezek szerint a magyar népet is ugyanannyira (nem) érdekli az élővilág sorsa, mint amit a kormány is sugall magáról? Sarkított választ nem szeretnék adni a kérdésre, de erősen elgondolkodom ezen, amikor az alábbi jelenségeket tapasztalom:

– Időről időre megjelenő szeméthegyek a Nagyerdőn.

– Autóból kipöccintett csikkek (ez most az aszály miatt még hatványozottan veszélyes is, nem csak szimpla taplóság).

– Ismeretlen állatfaj fotójának megosztása Facebook-csoportokban, és ötletelés arról, hogy miként lehetne azt kiirtani.

– Kémiai szúnyogirtás (a biológiai sem sokkal jobb amúgy) a nép örömére – aztán megy a csodálkozás, hogy minden elpusztul az idegméregtől, ami gerincesnél alsóbbrendű.

– Meg úgy általában a természet lerablása, igába hajtása, bármiféle kompromisszum nélkül.

Csodálatos az is, hogy rossz példáival elöl járva kormányunk divatot is teremtett. Szépen megszaporodtak az utóbbi években a teljesen letérkövezett vagy lebetonozott udvarok, és az országot irányító Döbrögik szellemisége (a lényeg, hogy nekem jó legyen, minden más le van szarva) is ráragadt az erre fogékonyabbakra. Gondoljunk csak az elmúlt hetek egyik, szerencsére országos méretűvé dagadt botrányára, a Tarna vizét ellopó borász esetére.

No de mi lehet itt a megoldás? Nagyon egyszerű, kedves Fidesz-szimpatizánsok és ellenzéki érzelműek, de kiváltképp pártnélküli bizonytalanok: hallassátok hangotokat a lehető legtöbb fórumon azzal kapcsolatban, hogy számotokra igenis fontos, hogy ne egy tarvágott erdők helyén hullámzó homoksivatagban éljenek majd gyermekeitek vagy unokáitok. Ha ugyanis felsőbb körökbe is eljut, hogy ezzel választást lehet majd nyerni, garantálom, hogy dr. Miniszterelnök Úr zöldebb lesz, mint Greta Thunberg.

– Szilágyi Szabolcs –