Papp Klaudia

3×3-as kosárlabda Debrecenben: szertefoszlottak az olimpiás álmok

Sport

A magyar női válogatott 21-10-re kikapott vasárnap Kanadától a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna harmadik helyéért rendezett találkozón, így nem jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.


Eredmény, nők, bronzmérkőzés:

Kanada-Magyarország 21-10

A magyar pontszerzők: Böröndy 4, Kiss 3, Szabó 2, Papp 1

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezerfős arénában a csordultig telt ház másfél órával korábban nem tudta kiszurkolni az első “meccslabdát”, mivel a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda egy dudaszós duplával 19-17-re kikapott a németektől. Maradt azonban még egy esély, ugyanis a bronzcsata győztese szintén kvótát szerez, így Földi Attila szövetségi kapitánynak rövid idő alatt kellett újra megfelelő állapotba hozni a társaságot.

A torna egyik favoritjaként emlegetett kanadaiak 19-18-ra maradtak alul a spanyolokkal szemben négy másodperccel a vége előtt esett kosárral.

A kvótáról elsőre lemaradt csapatok csatájában aztán hamar kiviláglott, hogy miért akarták mindenáron elkerülni a magyarok a csoportkör után Kanadát: a Plouffe ikrekre építő ellenfél, amely az olimpián is éremesélyesnek számít, lehengerlő játékkal rukkolt elő, és 4-5 után egyetlen hazai pontra nyolccal válaszolt, így a hátralévő időben már csak a vereség mértéke volt kérdéses. A meccs 30 másodperccel a tízperces alapidő vége előtt fejeződött be.

A magyar válogatott így negyedikként nem jutott ki az olimpiára, a nőknél Kanada, Németország és Spanyolország szerzett kvótát.

“Végig azon voltunk, hogy elkerüljük Kanadát, jól ismerjük az erejüket, és egy sokkoló vereség után nagyon nehéz volt kiállni ellenük”

– nyilatkozta Földi Attila az MTI-nek.

“Mindent megpróbáltunk, sajnos ennyire futotta most. A németek ellen lehettünk volna pontosabbak, de végül a szerencsefaktor döntött, billenhetett volna az eredmény ide és oda is. Megpróbálunk tovább dolgozni, meglátjuk, milyen formációban sikerül, egy Kiss Virágot nem mindennap hozhatunk el a 3×3-as válogatottba. Remek tornát hoztunk le, de ez most nem ért semmit”

– monda a kapitány hozzátéve, a csapat rászolgált volna a kijutásra, és nagyon kevésen múlt a siker.

A szakvezető szerint megfelelő klubok híján egyelőre nincs esély arra, hogy profi 3×3-as játékosok legyenek Magyarországon.
Szabó Fanni azzal kezdte, hogy brutálisan nagyot küzdöttek a németek ellen, és egy apróságon múlt a győzelem az elődöntőben.

“Próbáltunk nem foglalkozni ezzel, és úgy kijönni Kanada ellen, mintha mi sem történt volna, de igazából mi a németeket akartuk megverni, úgy készültünk”

– fűzte hozzá.

A női csapat 2021-ben is egy győzelemre volt a tokiói kvótától szintén Debrecenben, de a sorsdöntő mérkőzésen kikapott Olaszországtól. Kiss Virág pedig néhány hónap alatt két sportágban is hajszállal maradt le a kvótáról, mert nagypályás kosárlabdában is az utolsó meccsen, drámai körülmények között bukott el a női válogatott a soproni kvalifikációs tornán.

Hajszálon múlott a németek elleni bravúr

A magyar női válogatott egy utolsó másodperces kosárral 19-17-re kikapott Németországtól vasárnap a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna elődöntőjében, így a bronzmérkőzésen lesz ismét alkalma kvótát szerezni.

Eredmény, nők, elődöntő:

Németország-Magyarország 19-17

A magyar pontszerzők: Papp 9, Kiss 5, Szabó 2, Böröndy 1

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezerfős arénában estefelé már fokozhatatlan volt a hangulat, ráadásul a korábban 18-19 órára jósolt zivatar sem érkezett meg Debrecenbe. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda a negyeddöntőben viszonylag simán, 16-9-re verte a cseheket, főként a 193 centis Kiss nyolc pontjával. A németek hosszabbítás után gyűrték le Japánt 16-14-re, egyik legjobbjuk, a 190 centis Sonja Greinacher dobta a győztes duplát.

Földi Attila szövetségi kapitány együttese ezúttal kevésbé alapozhatott Kiss palánk alatti egyeduralmára, mivel Greinacher és a 188 centis Marie Reichert is remek centernek számít.

Az ideiglenes arénában ekkor már teljes telt ház volt, ami azt jelenti, hogy még a lépcsőkön sem akadt szabad hely, a szék nélkül maradt szurkolók pedig a bejáratoknál állva próbálták követni az eseményeket. A találkozó végig rendkívül kemény és színvonalas csatát hozott, két pontnál egyszer sem alakult ki nagyobb különbség. A hazaiak vezére a hihetetlenül gyors Papp volt, a hajrát viszont nem sikerült kiszurkolnia a közönségnek: egy másodperc volt hátra, amikor 17-17-nél az ellenfél bedobta a győztes duplát, a németek pedig önfeledten ünnepelték az olimpiai részvételt. A magyarok kiviharzottak az arénából, a kapitánynak bő egy órája van arra, hogy lelket öntsön a csapatba.

A válogatott a 20.55 órakor kezdődő bronzmérkőzésen Spanyolországgal vagy Kanadával találkozik. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára, azaz a két elődöntő, illetve a bronzmérkőzés győztese.

A női csapat 2021-ben is egy győzelemre volt a tokiói kvótától szintén Debrecenben, de a sorsdöntő mérkőzésen kikapott Olaszországtól.