Péni István

Péni István ezüstérmes a légfegyveres EB-n, és kijutott az olimpiára

Sport

Péni István ezüstérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett pénteken férfi puskában a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon.

Az UTE sportolója az alapversenyből nagyszerű, 632,3 körös teljesítménnyel a második helyen került be a nyolcas döntőbe, melyben számára az egyik legfontosabb cél az olimpiai kvóta megszerzése volt.

Az indulási jog kivívása csütörtökön a pisztolyos Jákó Miriamnak, péntek délután pedig a puskás Mészáros Eszternek nem sikerült, ugyanakkor nekik a döntőben négy riválissal kellett megküzdeniük a két-két kvótáért, míg Péninek hárommal kellett, ráadásul utóbbi lényegesen tapasztaltabb honfitársainál, számos nagy verseny fináléjában, így például a tokiói olimpia döntőjében is szerepelt.

A nagy rutin ellenére Péni mégis visszafogottan kezdett, rögtön egy kilencest lőtt (9,8 kör), az első ötös szériát pedig 51,4 körrel zárta. Ugyanakkor nem csupán ő volt kicsit halványabb, amit jól mutat, hogy holtversenyben a hatodik helyről kezdte a második ötös sorozatot. Ebben már jobban ment neki, négy lövése kifejezetten erős volt és 52,2 kört ért el.

A kieséses szakasz kezdetén Kissné Oroszi Edit tanítványa az ötödik pozícióban volt és ami számára a legjobb hír lehetett ekkor, hogy a mögötte állók közül ketten, a norvég Henrik Larsen és a francia Lucas Bernard Denis Kryzs, a kvótaharcban is riválisai voltak.

Péni ekkor “rázta meg magát” igazán, a kieséses rész első dupláját 21 körrel (124,6 kör) tudta le, majd miután Larsen kiesett, a következő két lövésben 21,5 kört ért el (146,1 kör). Így feljött a harmadik helyre, ezzel párhuzamosan a francia rivális is búcsúzott, a ceremóniamester pedig óriási üdvrivalgást kiváltva hivatalosan is bejelentette az ő, illetve a lengyel Maciej Kowalewicz olimpiai kvótáját.

A siker talán kicsit elterelte Péni gondolatait, mert a következő három lövése alacsony tízesekkel, a negyedik pedig 9,9 körrel zárult. Ugyanakkor még így is versenyben maradt, a “hajrában” pedig újra erős tízeseket lőtt és végül 249,7 körrel ezüstéremmel fejezte be a versenyt.

Az aranyat a szlovák Patrik Jany, a bronzot pedig az osztrák Martin Strempfl érdemelte ki.
Péni István a győri kontinensviadal első és egyben egyetlen magyar kvótáját szerezte meg, egyúttal az övé a harmadik magyar sportlövő-kvalifikáció a párizsi játékokra.

Korábban a puskás Pekler Zalán és a pisztolyos Fábián Sára Ráhel szerzett indulási jogot.

Eredmények:

férfi légpuska, Európa-bajnok:

Patrik Jany (Szlovákia) 251,2 kör
2. PÉNI ISTVÁN 249,7
3. Martin Strempfl (Ausztria) 227,7
…11. Hammerl Soma 629,7 (alapverseny)
…47. Somogyi Péter 624,7
…64. Hári Péter 621,6
…72. Pekler Zalán 619,2

csapat, Európa-bajnok:

Norvégia 1890,3 kör
2. Ukrajna 1887,6
3. Horvátország 1887
…11. Magyarország (Pekler, Péni, Somogyi) 1876,2

Botrányát követően román állampolgár lett Sidi Péter sportlövő