Jégkorong: Magyarország-Japán

Nem jutott ki a téli olimpiára a magyar férfi jégkorong-válogatott

Sport

Nem jutott tovább a magyar férfi jégkorong-válogatott a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe, mert a budapesti selejtezőtorna zárómérkőzésén, szombaton 2-1-re kikapott a japán csapattól.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese előzőleg a spanyolokat 7-3-ra, a litvánokat pedig 7-1-re verte a Tüskecsarnokban, így készülhetett a japánok elleni sorsdöntő csatára. Az ázsiai együttes a záró harmadban bő két perc alatt duplázott, ezzel vívta ki a továbbjutást.

Eredmény, 3. forduló:

Japán-Magyarország 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)

gól: Nakadzsima (44.), Halliday (46.), illetve Sofron (37.)

A litvánok ellen remeklő csapaton nem változtatott MacAdam, maradtak a támadósorok, a védőpárok és a kapuban is Bálizs Bence állt.
Gyorsan háromszor is emberhátrányba kerültek a hazaiak, de ebből nem született gól, és abból sem, hogy a magyarok 1:44 percig kettős emberelőnyben játszottak. A folytatás hasonlóan alakult, rengeteg volt a kiállítás, és végül a 37. percben Sofron István bődületes erejű lövése utat talált a kapuba. Ez volt a történelmi, 100. magyar gól Japán ellen. Bálizs Bencének ebben a szakaszban volt egy hatalmas, akrobatikus védése lepkéskesztyűvel, egyszer pedig a kapuvas mentette ki.

A záró harmad japán büntetőlövéssel indult, Bálizs lábbal védett, ám a 44. percben emberelőnyben Nakadzsima Sogo egyenlített. 2:02 perc múlva a kapu előtti betörésből Halliday Jiei szedte össze a szabad korongot és vágta a hálóba. Erősen nyomtak a hazaiak, ám egy újabb létszámfölényes kétperc maradt kihasználatlanul.

A hajrában a kapust is levitte a házigazda, de nem sikerült betalálni, így elmaradt a továbbjutás, és a japánok készülhetnek a nyár végi kvalifikációra.

Az örökmérlegben ez volt a 18. japán győzelem 17 vereség mellett.

Korábban:
Litvánia-Spanyolország 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Japán 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Litvánia 3, 4. Spanyolország 0

Csütörtökön játszották:
Magyarország-Spanyolország 7-3
Japán-Litvánia 6-4
Pénteken játszották:
Magyarország-Litvánia 7-1
Japán-Spanyolország 6-3