Loncar gólja a Mezőkövesd ellen

Loncar-show, Bódi jubileumi gólpassza, győzelem fél gőzzel – a DVSC-Mezőkövesd mérkőzésről jelentjük

Sport

Nemzetközi főpróbának is beillett a DVSC hétfői bajnoki nyitómérkőzése a Mezőkövesd ellen, csütörtökön ugyanis visszavágón fogadják a cívisvárosiak az örmény Alashkert csapatát a Konferencia-ligában. Egy sikeres főpróbával sikerélményt, magabiztosságot szerezhettek volna a fiúk.  Nem árulok zsákbamacskát: ez össze is jött, ráadásul teljesen megérdemelten gyűjtötte be a három pontot a piros-fehér egylet. Lássuk, hogyan történt mindez.

Futballra tökéletes idő volt, a stadionba pedig közel 5000 ember látogatott ki a barátságtalan időpont (hétfő este 20 óra) ellenére. Emlékezhetünk, bő két évvel ezelőtt egy ilyen érdektelennek titulált összecsapáson kétezer körüli létszám jó, ha volt a Nagyerdőn.

Kerítés nélkül is lehet szurkolni

A kezdőcsapat (Megyeri – Kusnyír, Dreskovic, Lagator, Manrique – Loncar, Romancsuk – Bódi, Oliveira, Vajda B.– Bárány) kielemzése után azt láthattuk, hogy a szurkolók kedvence, Bárány Donát is megkapta az esélyt a bizonyításra. Új igazolásaink közül pedig Oliveira és Vajda is a kezdőben találta magát. Ellenben a csapatkapitányunk, Dzsudzsák Balázs – a rotáció szellemében – a kispadon kezdte a találkozót.

Káprály Mihály kezdő sípszava előtt a debreceni szurkolók egy nemrégiben elhunyt társukra, Nagy Rolandra emlékeztek néma gyászszünettel, amit élőképpel és a lelátóra kihelyezett „Örökre velünk maradsz!” – kiírással tettek még meghatóbbá.

Lényeges változás még, hogy a nyári szünetben a kerítést lebontották az ultraszektor előtt, amit egyértelműen a bizalom jeleként lehet értelmezni a klub és a szurkolók között.

Az első játékrészben látványos görögtüzezés is volt még a társukat gyászoló keménymagtól, majd egy kicsit gyengébb kezdés után a 20. perc környékén a Loki is kezdett  magára találni. Ekkor már a kövesdiek kapuja előtt lejátszódott egy-két meleg pillanat, így például a 21. percben Vajda beadása után Oliveira lőtt, de a vendégek olasz kapuvédője nagy bravúrral blokkolta a lövését.

Öt perc múlva aztán teljesen váratlanul a matyóföldiek szereztek vezetést. Az első felnőtt bajnokiját játszó Illés lövését Romancsuk láthatóan kézzel blokkolta a büntetőterületen belül, de a bíró továbbengedte a támadást Drazic pedig kíméletlenül bevágta a labdát Megyeri kapujába. 0-1.

Körülbelül ugyanennyi idő múlva már ismét egálra állt a párharc. Ukrán belső védőnk jóvátéve korábbi hibáját, gólpasszt érő zsugát adott a múlt héten az örmények kapujába is betaláló Loncarnak, aki remekül találta el a bőrgolyót, így az a kissé kint álló Piscitelli hálójából szó szerint kiűzte a pókot. 1-1. Parádés találat volt a montenegrói középpályástól! A hátralévő időben a Loki ugyan még beszorította az ellenfelét a saját kapuja elé, de több gól már nem esett. Félidő.

A szünetben szurkolótársaimmal azt beszéltük, hogy vélhetően járni fog ezért a langyos első felvonásért egy kis fejmosás a szakmai stábtól, de utána remélhetőleg könnyedén megszerezhetjük a hőn áhított győzelmet. A mellékhelyiségek teljes kihasználtsággal működtek, és a kígyózó sorok is megvannak még a büfénél. Mondhatni semmi újdonság, csak a szokásos.

Loncar-show és sima győzelem

A szakmai stáb nem cserélt a szünetben, de a Loki teljesen más felfogásban lépett ki a gyepre, és eggyel nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt. A helyszínen nézve csak idő kérdése volt, hogy Piscitelli és az általa vezérelt hátsó alakzat mikor fog kapitulálni. Ez az 54.percben már be is következett, miután Bárány passzolt Oliveirának, aki átívelte Bódinak a labdát, majd ezen a meccsen Dzsudzsák becseréléséig a cséká szalagot viselő játékos parádésan rajzolta Loncar fejére a labdát, akinek nem volt nehéz dolga és játszi könnyedséggel csúsztatta be a játékszert a borsodiak kapujába. 2-1. A Maki becenévre hallgató játékosnak ez volt az 50. gólpassza az NB I-ben. A gólt követően a duplázó játékos a szurkolókkal és a társakkal együtt újfent egymásra talált, ezt különösen jó volt látni.

Egy tucat perc múlva a megilletődöttség nyomát sem mutató Vajda szerzett kis híján gólt: remek lövése után a kapufán csattant a laszti, könnyen el is dőlhetett volna a mérkőzés. A 70. és a 78. percben aztán elkezdett cserélgetni Srdjan Blagojevic. Beállt Dzsudzsák, Szécsi, Kiziridisz és Babunszki is. Utóbbi pedig a ráadásban meg is szerezte a mindent eldöntő gólt, ezzel biztossá vált a sima hazai siker. 3-1. A laza forintos passzt egyébként Lagator adta az észak-macedón csatárnak. A ráadásban a duplázó Loncart Ojediran váltotta, így köszönetképpen a népes hazai publikum vastapssal honorálta a télen a Novi Pazartól szerződtetett játékos erőfeszítéseit és góljait.

Ezzel a sikerrel pedig remek rajtot vett a Loki, ami jó alap lesz a csütörtöki Konferencia Liga visszavágója előtt a csapatnak. Most a fél gőz is elég volt az üdvösséghez.

Mit is mondhatnék erre? Folytassa a csapat csütörtökön is így! Lehetőleg kapott gól nélkül, tömött lelátók előtt.

– Faragó László –