Kiszállhat a Ferrari a Forma1-ből

Sport

Sergio Marchione a Ferrari elnök-vezérigazgatója szerint a gyár kivonulhat a Forma–1-ből 2020 után, amennyiben a szabályokat az érdekeikkel ellentétesen változtatják meg.

Az olaszok első embere úgy fogalmazott, hogy bár ők is támogatják a költségcsökkentésre vonatkozó terveket, van néhány olyan terv tárgyalás alatt, amelyek elfogadása arra sarkallná a gyártót, hogy más sorozatban méresse meg magát.

“A Forma–1 a DNS-ünk része a sorozat születése óta, de ha gyökeresen megváltoztatják a játszóteret, akkor mi ott már nem szeretnénk játszani” – utalt Marchione arra, hogy a Ferrari az egyetlen olyan istálló, amely a kezdetek (1950) óta tagja a világbajnokság mezőnyének.

A csapat ez idő alatt 228 futamgyőzelmet, 16 konstruktőri és 15 egyéni vb-címet ünnepelhetett.

A sportágat január óta irányító Liberty Media azt szeretné, ha az erőviszonyok fokozatosan kiegyenlítettebbé válnának, ennek érdekében pedig a költségeik csökkentésére köteleznék a csapatokat, valamint a bevételeket is új módszer szerint szeretnék elosztani 2020 után.

Addig érvényes a csapatok, a Nemzetközi Automobil Ügynökség (FIA), valamint a vb-t szervező cég közötti megállapodás, az úgynevezett Concorde-szerződés, mely a pénzek elosztása mellett arról is rendelkezik, milyen csapatok indulhatnak a sorozatban.

“Teljesen világos, hogy ha nem olyanok lesznek a körülmények, amelyekkel a saját márkánk pozícióját, különleges megítélését tudjuk erősíteni, akkor nem fogunk indulni” – jelentette ki az elnök.

A FIA és az F1 vezetői kedden, Párizsban tárgyaltak a Forma–1 hosszú távú jövőjéről, s a vezetőség itt állt elő azzal az ötlettel, hogy – a kiscsapatok esélyeit támogatva – ne legyen nagy anyagi különbség az istállók között.

A következő egyeztető ülésre jövő kedden kerül sor.