Női kézilabda Eb – A hat közé jutás a cél

Sport

A legjobb hat közé jutás a célja a magyar női kézilabda-válogatottnak a vasárnap kezdődő magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon.

Vetési Iván, a magyar szövetség (MKSZ) és a szervezőbizottság elnöke a szerdai, győri sajtótájékoztatón elmondta, hogy a teljes keret az aranyéremért – amely olimpiai kvótát érne – 50 millió forint prémiumban részesül, a második hely 30, a harmadik 25, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik 8 millió forintot ér.

Elmondta: most nem csupán azért szorít, hogy a válogatott jól szerepeljen, hanem azért is, hogy a rendezés kifogástalan legyen.

“Nagy reményekkel vágunk neki az Eb-nek, hiszen hazai pályán leszünk. Úgy vélem, csapatunk be tudja bizonyítani: két évvel ezelőtt megérdemelten lett Eb-bronzérmes, és továbbra is a kontinens legjobbjai közé tartozik” – fogalmazott Vetési. Hozzátette: készen állnak a kezdésre, már csak az utolsó simítások, díszítések vannak hátra.

Németh András szövetségi kapitány ismételten hangsúlyozta: szeretnének mindhárom magyarországi helyszínen, azaz Győrben, Debrecenben és a budapesti Papp László Arénában pályára lépni. Kitért rá, nehéz megítélni az esélyeket, hiszen sok csapat szeretne odaérni a legjobbak közé, és csak az első forduló után lehet majd képet alkotni a riválisok formájáról.

“A magunk részéről elvégeztük az eltervezett munkát. Az Eb megmutatja, mennyit is érünk. A legjobb hat közé jutás a cél. A felkészülés egyetlen negatívuma, hogy mostanáig nem tudtunk igazán erős válogatottal mérkőzni. Komoly világverseny lesz, már a csoportmeccsek is nehéznek ígérkeznek” – mondta.

A kapitány úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan tisztul benne a kép a keretkijelölést illetően. Mostanra már csak az a kérdés, hogy melyik az a két játékos, aki a torna kezdetén nem lesz a 16 benevezett között.

“Őket jelen állás szerint három-négy játékos közül kell kiválasztanom” – tette hozzá Németh, akinek csapata csütörtökön a franciák ellen játssza utolsó felkészülési összecsapását.
A kapitány szóba hozta a világklasszis irányítót, a várandós Görbicz Anitát is.
“Úgy vélem, nem pótolnunk kell őt, hanem alkalmazkodnunk a szituációhoz. Azok, akik meghatározók a csapat szereplése szempontjából, magas szinten kézilabdáznak” – jegyezte meg.

A torna rajtjára legfeljebb 16 játékos nevezhető be, a kontinenstorna alatt pedig három cserére nyílik lehetőség.

Az Eb-n a magyarok Győrben vasárnap az oroszokkal, kedden a lengyelekkel és jövő csütörtökön a spanyolokkal találkoznak. A kvartettből az első három helyezett jut a debreceni középdöntőbe, ahol a norvég-dán-román-ukrán négyes legjobb három csapata vár rá.

A sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Provident Pénzügyi Zrt. újabb két évre, 2016 végéig az MKSZ platina fokozatú támogatója lesz. Amint Szirmák Botond vezérigazgató elmondta: összesen 94 millió forinttal segítik a férfi és női válogatott, valamint az utánpótlás felkészülését.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta: a közmédiában kiemelt szerepet kap a kézilabda, itt láthatók a férfi és női NB I, a Magyar Kupa és a hazai válogatott mérkőzései. Hozzátette: a kézilabda azontúl, hogy sikeres, a labdarúgás után a második legnépszerűbb sportág Magyarországon. Az Eb valamennyi magyar mérkőzése az M1-en élőben lesz követhető.
Pálinger Katalin, a női válogatott csapatmenedzsere, korábbi kiváló kapus elmondta: reméli, a pályán is megmutatkozik az, amit a játékosok elvégeztek eddig. Kitért rá, ő maga is sok felkészülésen vett részt, de ilyen jó körülményekkel még nem találkozott.

Marczinka Zoltán, az Európa-bajnokság szervezőbizottságának ügyvezetője a jegyértékesítéssel kapcsolatban jelezte, hogy Győrben 4400 belépőt lehet eladni naponta, jelenleg átlagban 3700 fogyott. Debrecenben 6600 fogyhat, ott a középdöntőre mostanáig 2700 kelt el átlagban.

“Jól állunk, és bízunk benne, hogy jó rajt után még több belépő fogy majd. A nézőket olyan szórakoztató programokkal várjuk, amilyenek eddig a Bajnokok Ligája négyes döntőjében voltak” – tette hozzá.

A 18 fős keret:
kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center-Vác), Herr Orsolya (Győri Audi ETO KC), Kiss Éva (Fehérvár KC)
balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok-Galérius Fürdő), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC)
balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Klivinyi Kinga (Érd), Triscsuk Krisztina (Dunaújvárosi Kohász KA)
irányítók: Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), Temes Bernadett (Tus Sies Metzingen), Tóth Gabriella (Mosonmagyaróvár)
beállósok: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Győri Audi ETO KC), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO KC), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)