Risztov Éva: Én az életemben nem örültem még ennyire ezüstéremnek

Sport

A londoni olimpiai bajnok Risztov Éva ezüstérmes lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a berlini úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. A tavalyi vb-n ötödik Olasz Anna ezúttal is ebben a pozícióban végzett.

A német főváros déli agglomerációjához tartozó Grünauban, festői szépségű tavon kialakított pályán vágott neki a mezőny az olimpiai távú viadalnak, amelyen négy, egyformán 2500 méteres kört teljesítettek a versenyzők. A debreceni színekben szereplő Risztov Éva és a szegedi Olasz Anna is végig a 10-11 tagú élbolyban haladt, és a hajrá felé közeledve az első négytől kissé lemaradva az 5-7. helyen tempózott. Az utolsó 200 métert az olimpiai bajnok bírta a legjobban, a célegyenesben fokozatosan tört előre, és végül csak a holland Sharon van Rouwendalt nem tudta befogni. Olasz Anna szintén kiválóan finiselt, és 2013-as barcelonai teljesítményét megismételve ötödik helyen csapott célba.

“Hihetetlenül boldog vagyok! Nagyon kemény verseny volt, a vége pedig elképesztően jól sikerült – nyilatkozta az eredményhirdetést követően a honi úszószövetség Facebook-oldalának Risztov, aki hozzátette, a múlt héten, egy edzésen már gyakorolta a hasonló hajrát, s edzője akkor azt mondta, “csak óvatosan, nem a négyszáz gyorsra készülünk”.
“Én viszont közöltem vele, figyeld meg, ilyen hajrára lesz szükség” – jelentette ki Risztov, majd így folytatta:

“Egy biztos: én az életemben nem örültem még ennyire ezüstéremnek. Európa-bajnokságról még nem volt érmem, most ez is megvan. Az elmúlt évben kaptam hideget-meleget, talán most sikerült bebizonyítanom, hogy még mindig érek valamit… Köszönöm az edzőmnek, Debrecen városának, a családomnak és barátaimnak, hogy mellettem álltak a nehezebb időszakokban is, ez a siker mindannyiunk hitét visszaadhatja!”

A szám harmadik magyarja, Szilágyi Nikolett, aki Risztov klubtársa, a 15. helyet szerezte meg a 30 tagú mezőnyben.

Eredmények, női 10 km, Európa-bajnok:
————————————-
Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:56:06.9 ó
2. RISZTOV ÉVA 1:56:08.0
3. Aurora Ponsele (Olaszország) 1:56:08.5
…5. OLASZ ANNA 1:56:10.7
…15. SZILÁGYI NIKOLETT 2:00:45.8