Ágyakkal torlaszolták el a zárkaajtót a fegyházban a zendülők

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség a Budapesti Fegyház és Börtönben fogvatartott három férfival szemben emelt 2020 májusában vádat, fogolyzendülésben erőszak alkalmazásával való részvétel bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2021. május 7-én kihirdetett ítéletével a többszörös visszaeső két vádlottat bűnösnek mondta ki fogolyzendülés bűntettében, amelyért őket személyenként négy év fegyházbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatóak.

Az ítélet szerint a jelenleg is más büntetőügyben jogerős szabadságvesztését töltő két vádlott – az elkövetés óta időközben elhalálozott harmadik társukkal együtt – 2018. január 6-án a büntetés-végrehajtási intézet gyógyító és terápiás részlegében lévő zárkájuk bezárást elrendelő körletfelügyelői utasításnak ellenszegültek, a zárkában lévő ágyaikkal a zárka bejáratát eltorlaszolták és trágár szavakkal illették a rendbontásuk miatt a helyszínre vezényelt biztonsági állományt, valamint követelték, hogy az intézet parancsnoka jöjjön a helyszínre.

Többszöri felszólításuk ellenére is akadályozták a büntetés-végrehajtási intézet rendjének helyreállítását. Végül a zárkaajtó leemelése és a vádlottakkal szemben könnygáz alkalmazása után sikerült a vádlottak tettleges ellenállását letörni és őket orvosi vizsgálatra előállítani.

Az elsőfokú ítélet ellen a Fővárosi Főügyészség mindkét vádlott terhére fellebbezett. Indítványozta az őrökkel szembeni erőszakos további cselekmények megállapítását az ítéletben, a vádirat szerinti súlyosabb jogi minősítés megállapítását, valamint a kiszabott büntetések tartamának jelentős felemelését. A határozat ellen a két vádlott és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentésért, valamint az egyik vádlott védője enyhítés céljából is jelentettek be fellebbezéseket.

A másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezés indokaival egyetértett, és indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál az ítéletben szereplő tényállás kiegészítését, súlyosabb jogi minősítés alkalmazását és a vádlottak büntetésének súlyosítását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával.