Szökni próbált a rendőrök elől az embercsempész

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy tunéziai férfival szemben, aki német honosságú kisbusszal, a mobiltelefonjára érkezett GPS koordinátákat követve, a szerb-magyar határ közelében 10 szír férfit vett fel autójába, hogy Ausztriába és Belgiumba továbbszállítsa. Alig húsz perc múlva a rendőri ellenőrzés elől szökni próbált, de hamarosan elfogták.

A vádirat szerint a tunéziai férfi tavaly december 8-án érkezett Magyarországra, majd a feladata megkezdéséig Baján szállt meg. 2020. december 17-én este a mobiltelefonjára érkezett GPS koordinátákat követve, egy német honosságú kisbusszal a Csátalját Garával összekötő műút környékére hajtott. 22 óra körül a megadott találkozási ponton a járműbe beszállított 10, a szerb-magyar határt meg nem engedett módon átlépett szír személyt, akiket egy embercsempészéssel szervezetten foglalkozó csoport szintén telefonra kapott GPS koordinátákkal odairányított. Az országba engedély nélkül belépett szírek úticélja Belgium és Ausztria volt.

A szállítás megkezdése után, alig 20 perc elteltével Nagybaracskán rendőri ellenőrzés miatt leintették az embercsempész autót. A tunéziai férfi azonban a rendőri jelzés ellenére továbbhajtott, majd később a gépkocsiból kiugrott és elfutott, de a hercegszántói határvadász egység rövidesen elfogta.

Az ügyészség a tunéziai férfit több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A letartóztatásban lévő férfi ügyében a Bajai Járásbíróság hoz döntést.