Autóneppereket kaptak el

Rendőrség

96 lefoglalt jármű 1,5 milliárd forint értékben, valamint 19 gyanúsított – ez a mérlege a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) három éve indult nyomozásának. A szervezett hálózatok több országban követték el a bűncselekményeket.Némedi Gábor ezredes, a KR NNI nyomozó főosztály gépjárműbűnözés elleni osztályvezetője online sajtótájékoztatóján elmondta, 11 magyar, 5 olasz, 2 román és 1 líbiai férfival szemben folyik eljárás. A különböző nemzetiségű elkövetők ellen a nyomozás még 2018 végén indult, amikor a KR NNI kiemelt ügyeket felderítő főosztálya azt tapasztalta, hogy Magyarországon egyre több olyan autót helyeztek forgalomba, amelyeknek az azonosítóit nem hamisították meg, ugyanakkor később Olaszországban körözni kezdték őket. A nyomozás során kiderült, hogy ezen gépkocsik mindegyike Olaszországban valamilyen pénzügyi konstrukcióhoz kapcsolódik. Miután behozták őket hazánkba, Budapesten, Szentendrén, Bács-Kiskun vagy éppen Vas megyében forgalomba helyezték, majd eladták őket.

Először tavaly januárban fogtak el négy olasz, egy román és három magyar állampolgárt. Az olaszoknál olyan hamis okmányokat találtak, amelyeket felhasználtak a forgalomba helyezésekhez és a bérlésekhez. Ezek után sikerült azonosítani egy olyan céget, amely egy magyarországi telephelyről 45 autót vitt külföldre tartós bérlésre. Ezeket a járműveket egész Európában árulták, és 43-at a körözések alapján sikerült is lefoglalni. A fennmaradó kettőt darabokban találták meg.

A nyomozás során az azonosított gépjárművek és az elkövetők száma folyamatosan nőtt, több nyomozást is egyesítettek, továbbá sikerült azonosítani egy lopással, sikkasztással, csalással érintett munkagépekre szakosodott bűnelkövetői csoportot is. A járművek nagy része Olaszországból származott, de többet Németországból, Franciaországból és Szlovákiából lovasítottak meg.

A nyomozás során a zsaruk számára kirajzolódott, hogy a személykocsikat, munkagépeket a származási országban valamilyen pénzügyi konstrukcióval, például lízingbe vették vagy bérelték, majd a bérleti, illetve a lízingdíjat utánuk nem fizették meg. Az autókat pedig a forgalomba hozatal érdekében hamis iratokkal látták el. Egyes esetekben még azzal is megnehezítették a jármű nyomon követését, hogy a hamis papírokkal kicsalt gépkocsikat Németországban ideiglenesen forgalomba helyeztették, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba.

A gépjárműveket a bűnelkövetői csoport tagjai vagy Olaszországban megvásárolták, és azokat Magyarországra szállították, vagy eleve ide szállíttatták, és itt már piaci áron értékesítették, vagy szándékoztak értékesíteni, de azt a nyomozó hatóság lefoglalásai megakadályozták.

Az elkövetők közül elfogták azokat, akik a járműveket Magyarországon eladásra hirdették, illetve szállították, valamint a személykocsikat, munkagépeket hazánkban megvásárló, azok értékesítésében közreműködő orgazdákat is. A beszerzett adatok alapján a nyomozásban több erre szakosodott elkövetői kör rajzolódott ki, azok tagjai között a hierarchikus felépítés nem volt kimutatható, a szerveződésük alapja az anyagi kötelékből származó érdekközösség volt.

A magyar rendőrök által folytatott nyomozás külföldi szálai miatt az ügybe az Europolon keresztül bekapcsolódtak a német és olasz nyomozók is, majd közös nyomozócsoportot hoztak létre. Ennek az együttműködésnek köszönhetően sikerült a bűnbanda valamennyi tagját elfogni, és 96 járművet – köztük 78 személykocsit, 16 mezőgazdasági vontatót és építőipari munkagépet, valamint 2 kamiont – lefoglalni mintegy 1,5 milliárd forint értékben.

Az elfogásokban a KR NNI nyomozóinak segítséget nyújtott a Terrorelhárítási Központ több műveleti egysége.

A bűnbanda terhére számos bűncselekmény elkövetése róható: különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés és közokirat-hamisítás bűntettek.

MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: Marosfalvi Péter, RENDŐRSÉG