A második szállításnál elfogták a moldovai embercsempészt Kiskunhalason

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy moldovai férfivel szemben, aki 2020 decemberében két nap alatt kétszer szállított illegális bevándorlókat Ausztria felé, de másodszor Kiskunhalason elfogták a rendőrök.

A vádirat szerint a moldovai férfi 2020. december 5-ről 6-ra virradó éjszaka során a szerb-magyar határ közelében egy kisteherautóba felvett 13 szír migránst, akikről tudta, hogy illegálisan lépték át a határt. Az embercsempész a bevándorlókat Ausztriába, Bécs külterületére szállította.

A moldovai embercsempész még ugyanezen a napon, december 6-án visszatért Magyarországra és este ismét a szerb-magyar határhoz hajtott. Ekkor összesen 16 – szír, iraki és afgán – migránst szállított be egy másik csempészjárműbe, akiket szintén Ausztriába akart szállítani.

El is indult velük, de a kiskunhalasi rendőrök a város belterületén igazoltatták és elfogták a vádlottat az illegális bevándorlókkal együtt. A nyomozás azt is kiderítette, hogy a vádlottat egy ismeretlen személy bízta meg az embercsempészéssel, aki fizetséget ígért a szállításokért.

A moldovai embercsempész letartóztatásban várja a tárgyalást, őt a járási ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, valamint kiutasítás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.