Meghalt egy munkás, felelősségre vonják a vállakozót

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt folytatott nyomozást.
A nyomozás adatai szerint 2015. november 24-én 15 óra 37 perc körül egy debreceni telephelyen 3 férfi személyemelésre alkalmas hidraulikus működtetésű emelőkosárban, N. Richárd eközben egy híddaruval végzett munkát. A tevékenysége közben a 30 éves füzesgyarmati férfi által irányított munkagép nekiütközött az emelőkosaras eszköznek, amely a földre borult és a benne tartózkodó sértettek kiestek. Az egyik földre zuhant férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg társai súlyos, valamint könnyű sérüléseket szenvedtek.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésével megalapozottan gyanúsítható N. Richárd a nyomozás adatai szerint nem győződött meg arról, hogy az emelőkosaras eszköz hatósugarában biztonságosan dolgozhat az általa működtetett daruval.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az eljárásba munkavédelmi szakértőt vont be, aki megállapította, hogy a fővállalkozói jogokkal rendelkező B. Attila feladata lett volna biztosítani az egy időben, egymás hatósugarában működő daruk balesetmentes munkavégzését. A vélemény alapján a 45 éves debreceni lakos is megalapozottan gyanúsítható halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésével.
A rendőrség a gyanúsítottakkal szemben folytatott nyomozást a napokban befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította az ügyészség részére.