Megfelelően felkészültek egy káresemény felszámolására

Rendőrség

A vonatkozó törvény, valamint kormányrendelet alapján, súlyos káresemény elhárítási részgyakorlatot tartottak Hajdúviden a Prímagáz Zrt. területén a tegnapi nap folyamán.
A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket a katasztrófavédelmi törvény és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet alapján három csoportba soroljuk hazánkban. Küszöbérték alatti, alsó-és felső küszöbértékű üzemekre.

A küszöbérték alatti üzemekben az alsó küszöbérték negyedét elérő vagy meghaladó, de az alsó küszöbértéket el nem érő mennyiségben van jelen veszélyes anyag, valamint ide tartoznak a kiemelten kezelendő létesítmények is. A jogszabály alapján az üzemeltetőknek a gyakorlat lefolytatási idejére vonatkozó bejelentési kötelezettségük van a katasztrófavédelem felé.

A hajdúvidi Prímagáz Zrt., falugáz-ellátó telephelyén, ennek megfelelően került sor március 4-én gyakorlatra, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborjának szakemberei ellenőriztek.

A feltételezés szerint, a cseppfolyós propán gáz tárolására szolgáló tartályparkba, egy tankautóból történő lefejtés közben, a csatlakozó tömlő sérülése miatt a cseppfolyósított gáz kikerült a szabadba. A képzeletbeli káreseményt a lefejtést végző gépjárművezető, illetve a tartálypark kezelő közreműködésével felszámolták a szakemberek az ilyenkor elsődlegesen szükséges kiszakaszolási, áramtalanítási, területlezárási és értesítési feladatok ellátása mellett. A mobil labor egysége a gyakorlat végrehajtását megfelelőre értékelte, az üzemeltető felkészült egy esetleges veszélyhelyzet elhárítására.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Képek: Hajdú KML