Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a többszörös visszaeső váncsodi gyilkos

Rendőrség

Emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte szerdán a Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa M.B. váncsodi lakost. A táblabíróság ezzel részben helybenhagyta az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék ítéletét, ugyanakkor a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 30-ról 35 évre súlyosította – közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó elmondta azt is, hogy az ügy másod-, harmad- és negyedrendű vádlottja bűnsegédként, illetve felbujtóként elkövetett lopás bűntette miatt 8-tól 10 hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2009 októberében M.B. – R.K. másod- és L.M. harmadrendű vádlottak tanácsára – Gáborjánban behatolt egy idős ember házába, aki a harmadrendű vádlott szerint jó anyagi körülmények között élt, és aznap kapott nyugdíjat. M.B. egy szerszámnyéllel a kezében, maszkkal a fején a bejárati ajtót benyomva behatolt a házba, az idős embert a szerszámnyéllel több alkalommal a fején megütötte, és a már földön fekvő férfit tovább bántalmazta. Miután a kitartóan védekező sértett hangosan segítségért kiabált, a vádlott futva pénz és értéktárgyak nélkül menekülni kezdett.

A sértett értesítette a fiát, aki kihívta a mentőket. A sértettet életveszélyes állapotban vitték kórházba, a szakszerű orvosi segítségnyújtás elmaradása esetén sérülése halálos következménnyel járt volna – állapította meg a bíróság.

Egy másik alkalommal M.B. a testvére – M.M. negyedrendű vádlott tanácsára – erőszakosan behatolt a Biharkeresztesen egyedül élő 87 éves V. Zs-né otthonába, ahol készpénz után kutatott. A sértett rátámadt a zajra felébredt asszonyra, előbb ököllel megütötte, majd a már földön fekvő nőt tovább bántalmazta.

Mivel nem talált pénzt és értékeket, a sértett fülbevalóját magához vette, háztartási tisztítószert locsolt a padlóra és elhagyta a lakást, és visszautazott Váncsodra. Az idős asszonyt másnap a közeli ismerőse találta meg, a mentő kórházba vitte, ahol a szükséges orvosi ellátás ellenére néhány nap múlva meghalt. A néhai sértett és a sérülései között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg – ismertette a táblabíróság szóvivője.

Az ítélőtábla szerint a feltételes szabadságra bocsátás idejének felemelése szükséges a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet jogerős – tette hozzá Fórizs Ildikó.