Bíróság elé állnak az embercsempészek

Rendőrség
A debreceni rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejezték be a nyomozást két férfival szemben, akik a megalapozott gyanú szerint négy afgán állampolgárt akartak Nyugat-Európába csempészni.

A nyomozás adatai szerint egy hajdúsámsoni lakos 2014. október 16-án 20 óra körüli időben Debrecenből egy személygépkocsival négy afgán állampolgárt akart illegálisan Nyugat-Európába juttatni. A Felderítő Osztály munkatársai értesítették kollégáikat, így Letenyénél 1 óra 30 perc körüli időben, az államhatár közvetlen közelében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai ellenőrzés alá vonták a gépkocsi sofőrjét, B. Tibort és utasait, akiket elfogtak és a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra előállítottak, ahol a rendőrök gyanúsítottként kihallgatták őket.

A megalapozott gyanú szerint a 44 éves B. Tibort egy szerb állampolgár bízta meg a külföldiek illegális utaztatásával. A megbízó férfit 2014. október 17-én 13 óra 30 perc körüli időben Debrecen, Csapó utcán a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő és Vizsgálati Osztály munkatársai elfogták és előállították a megyei rendőr-főkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki a 42 éves férfit.

A nyomozók mindkét terheltet bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, melyet a Debreceni Járásbíróság 2014. október 19-én elrendelt.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya 2014. november 6-án befejezte az embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal továbbította az illetékes járási ügyészségnek.