Hagyományőrzők népviseletben locsolkodnak a Hollókői Húsvéti Fesztiválon Hollókő ófalujában 2023. április 10-én. MTI/Komka Péter

Nem maradt el a vödrös locsolkodás a Hollókői Húsvéti Fesztiválon

Kultúra Ország Party Zone

Négynapos volt az idei Hollókői Húsvéti Fesztivál; a Nógrád megyei világörökségi faluban már péntektől várták a vendégeket folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal.

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik.

A nagypénteki ingyenes napon volt kézműves kirakodóvásár a Petőfi úton, több helyszínen tojásfestés, a Látogatóházban archív képeket és filmeket vetíttek, és felelevenítették a hollókői böjti szokásokat.

Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlottak az Ófalu udvaraiban, volt tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, kereplőzés, szilvásgombóc-főzés, majd 16 órától következett a nagyszombati vigília.

Vasárnap a húsvéti szentmise és a feltámadási körmenet szerepelt a programban, utána táncház volt a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Hétfőn a szentmise után jött a sokak által annyira várt vödrös húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál.

Fotók: MTI/Komka Péter