Választási szavazólap

NVI: fontos választási határidők járnak le május 31-én

Ország

Számos, a június 9-ei választásokhoz kapcsolódó határidő jár le május 31-én: ezen a napon 16 óráig nyújthatják be a választópolgárok az átjelentkezéssel, nemzetiségi és külképviseleti névjegyzékbe vétellel kapcsolatos kérelmeiket, és igényelhetnek Braille-írásos szavazósablont a választásra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben emlékeztettek: az európai parlamenti (EP-) választáson és a helyi önkormányzati választásokon is lehetőség van átjelentkezéssel szavazni, de az egyes választástípusok esetében eltérőek az átjelentkezés szabályai.

Míg az EP-választásra bármelyik magyarországi településre át lehet jelentkezni, és lehetséges a külképviseleti szavazás is, addig az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra a választópolgárok kizárólag a február 11-éig bejelentett tartózkodási helyükre jelentkezhetnek át. Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani, visszavonni pedig június 7-én (pénteken) 10 óráig lehet.

Az EP-választásra a választók szintén május 31-én 16 óráig nyújthatják be külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. A regisztrációt követően a választópolgár a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát, de csak az európai parlamenti választáson szavazhat. A külképviseleti névjegyzékből való törlés határideje június 5. (szerda) 16 óra.

Az NVI közleménye emlékeztetett arra is, hogy a települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok szavazhatnak, amennyiben május 31-én 16 óráig kérik nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán. A nemzetiségi névjegyzékből való törlést ugyancsak május 31-én 16 óráig kérhetik a választópolgárok.

A választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont igényelhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlása érdekében, amennyiben szintén május 31-én 16 óráig benyújtják erre vonatkozó kérelmüket. A Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során is használhatják a választópolgárok.

Az NVI kiemelte: a választási kérelmek benyújthatók elektronikus azonosítást követően online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán