Kenderesi mol-kút fecskefészkek

Elképesztő indokkal verték le a fecskefészkeket egy MOL-kúton – engedélyük is volt rá

Ország

Döbbenetes fotókat osztottak meg a Mentsük meg a fecskéket! nevű Facebook-csoportban néhány hete. A felvételeken az látható, hogy a kenderesi MOL-benzinkút épületéről – még a madarak hazaérkezte előtt – leverik a fecskefészkeket.

Tóth Tamás, a csoport adminisztrátora levélben vonta kérdőre az illetékeseket – írja a Sokszínű Vidék.

A Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt az épületen lévő arculati elemek bontásához kérelmet nyújtottunk be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához. Az említett elemek bontásához és az azon lévő fészkek eltávolításához szükséges természetvédelmi engedélyeket megkaptuk az említett illetékes kormányhivataltól. A munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették

– írta válaszában a MOL

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály válaszában kiemelte, hogy a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése értelmében a védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

Hatóságunk a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kérelme és a vonatkozó jogszabály alapján a Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése miatt az épületen lévő arculati elemek bontására természetvédelmi engedélyt adott

– fogalmaztak.

Annyi kikötésük azért volt, hogy március 1-jéig végezni kell a művelettel, és a töltőállomás épületének déli oldalán lévő ablaknál lévő fészkek eltávolítása tilos. Az új tulajdonos nyilatkozata szerint az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadnak, ezért műfészkek elhelyezésére vonatkozó előírásokat nem tett a hatóság.