Somos András Kaleta pedofil ATV

Az ATV műsorvezetője azt mondta, Kaleta Gábor nem pedofil – büntetést kap

Ország

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke volt a vendége ATV Szigorlat című műsorának kedden, ahol Kuczogi Jakab, a Szabad Európa újságírója és a műsorvezetők, Somos András és Krug Emília kérdezték a politikust a Novák Katalin-féle kegyelmi botrányról.

Somos András aztán kissé furcsán értelmezte a pedofil bűncselekmény fogalmát:

  • Somos: Tudna arra példát mondani, hogy hány pedofilt engedtek szabadon?
  • Márki-Zay: Hát én a Kaletán háborodtam fel annak idején legjobban.
  • Somos: De ő nem volt pedofil.
  • Márki-Zay: Nem volt pedofil?
  • Somos: Nem.
  • Márki-Zay: Hát elnézést, miért nem volt pedofil?
  • Somos: Azért, mert olyan képeket nézegetett, amelyeken kiskorúak szerepelnek, ez nem pedofil bűncselekmény.
  • Márki-Zay: Hát ehhez képest elítélték érte. Bocsánat, ez az első, hogy ezt hallom. Elítélték pedofíliáért Peruban meg Magyarországon is.

A másik műsorvezető, Krug Emília úgy próbálta menteni a kollégáját, hogy egy szakmai cikket idézve arról beszélt, hogy ne váljon a gyermekvédelem és a pedofilozás politikai termékké. Még megjegyezte, hogy „az emberek általában azt se tudják, mit jelent a pedofília”, de itt most nem erről van szó.

Balog Zoltán már 2012-ben tudott arról, hogy mi történik a bicskei gyermekotthonban

A Telex kérdésére a televízió közölte:

“Az ATV elhatárolódik Somos András kijelentésétől és szankcionálni fogja azt. Súlyos hibának tartjuk, ezért fegyelmi eljárás indul Somos András ellen. A műsorvezető arról tájékoztatta a szakmai vezetést, hogy hibásan jogászkodott, és arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a gyermekpornógráfia miatt történő elítélés jogilag nem azonos a pedofil bűncselekménnyel. Az ATV ezzel nem ért egyet, és nem is tud azonosulni azzal.”

Somos pedig Facebook-oldalán kért elnézést:

“Reggel rosszul fogalmaztam meg a Kaleta ügy kapcsán a ATV Magyarország Start – ban a Kaleta Gáborral kapcsolatos ügyben a véleményemet. Tudom, hogy a köznyelv a tiltott pornográf felvételek tartását pedofilbűncselekménynek tartja, és – teljesen feleslegesen – vitatható jogászi véleményként azt állítottam egy kérdésben, hogy ami történt, nem pedofil bűncselekmény. Elítélem a kiskorúakról készített szexuális tartalmú felvételeket, azok tárolását. Mindenkitől elnézést kérek, hogy a szándékomtól és meggyőződésemtől eltérő értelmezésre juthatott a tisztelt néző.”