Hadházy Ákos Nyíregyházán

133 millió forintot herdált el a nyíregyházi református gyülekezet a semmire

Ország

A nyíregyházi református gyülekezet 133 milliót (!) vert el “szervezeti működés hatékonyságjavítására” (!) – derítette ki Hadházy Ákos, majd úgy összegez, hogy mindez annyit jelent: gyakorlatilag a semmire ment el ez a pénz.

Ez az egyetlen EU-s projekt mindent megmagyaráz abból, hogy miért lehetett püspök Orbán bizalmi emberéből úgy, hogy az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható. Hát a pénzért

– teszi hozzá. A független politikusnak sokadik kérésre megküldték a projekt költségvetését és a 100 ezer forintnál nagyobb összegű szerződések adatait. A kész projektről készült tanulmányok is elérhetők, de Hadházy összeszedte a legkirívóbb elemeket:

1) 33 milliót adtak egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek. Az eredmény egy sor frázisokat puffogtató “szakmai anyag” (pl, Minőségbiztosítási szabályzat , utánpótlási terv (ez egyébként egy töküres sablon), protokoll gyűjtemény, jógyakorlatok, stb). Érdemes a képeket és a kommentekbe tett linkeket böngészni, de egyik kedvencem a töküres “utánpótlási terv” sablon, illetve a “jógyakorlatok tárháza”, ahol pl ilyen fantasztikus ötleteteket kaphatnak a gyülekezet tagjai és alkalmazottai : “A nagyobb közösségeknél az ott szokásos találkozási alkalmak megfelelő alkalmazása elősegíti, hogy a közösség egymástól távolabb eső tagjai méltóképp láthassák egymást, ezáltal teremtődjön egy plusz esély az egymáshoz való kapcsolódásra”

2) Mintegy 60 milliót 250-440 ezres fizetésekre adták maguknak, különböző jogcímeken. Volt a projektnek szakmai vezetője, operatív vezetője, egyablakos ügyintézője (akármit is jelent), minőségbiztosítási adatrögzítője (akármit is jelentsen), múszaki ügyintézője, gazdasági ügyéntézője, jogi tanácsadója, rendszergazdája.

3) A maradék pénze elsősorban számítástechnikai eszközöket vettek, de jutott két millió irodai bútorokra, 1.5 millió (!) nyílvánosság biztosítására, 6 millió a projektmenedzsmentre (a fenti , összesen 60 milliós béreken felül), kerekasztal beszélgetésekre (nagy asztal lehetett, mert alkalmanként 250 ezret számoltak el rá) stb.

A független politikus azzal zárja a posztot:

Nos, az ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt. Szörnyű belegondolni, hogy a kegyelmi botrány áldozatainak szenvedése kellett ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön valamilyen megtisztulás az lehetősége az egyházban. Még szörnyűbb belegondolni, abba, hogy ez nem biztos, hogy sikerül.