Lélegeztetőgép kórházban

A fideszes képviselők leszavazták a kórházak higiéniás állapotáról szóló beszámolót

Ország

A kormánypárti képviselők javaslatára levették az Országgyűlés népjóléti bizottságának napirendjéről a Belügyminisztérium tervezett tájékoztatóját a „kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról” – számolt be a hvg.hu.

A bizottság kedd délelőtt, első napirendi pontként hallgatta volna meg a beszámolót, de az ülés megnyitása után Varga Zoltán bizottsági elnök, a Demokratikus Koalíció képviselője azt közölte, a Fidesz módosító javaslatot adott be napirendre, melyben azt kérték, ne tartsák meg a beszámolót. A módosító javaslatot a bizottság a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elfogadta, így a tájékoztató elmaradt.

Varga Zoltán szerint a kormánypárti képviselők azzal indokolták a napirendi pont levételét, hogy

„politikai hisztériakeltés” folyik az ügyben.

A debreceni DK-s képviselő azt közölte, pártja hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a kórházi fertőzések ügyében.

Varga Zoltán úgy fogalmazott, hogy az állami kórházakban “tomboló higiéniai válságért” és a kórházi fertőzésekben elhunyt betegek haláláért “egyértelműen és kizárólag” az Orbán-kormány a felelős. Az ellenzéki politikus, hozzátette, a “súlyos kormányzati megszorítások miatt” az állami kórházak már az alapvető tisztasági intézkedésekre sem kapnak elég pénzt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a népjóléti bizottság keddre összehívott rendkívüli ülésén sem Pintér Sándor belügyminiszter, sem a fideszes képviselők nem vettek részt.