Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium sztrájkoló tanárai

Mostantól nem lesz nyilvános adat arról, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon

Ország

A közoktatási intézmények statisztikai jelentése októbertől nem méri, hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg, tudta meg az RTL Híradó. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nem létezővé tenni a problémát.

Az adatokból eddig sem lehetett sokat megtudni, például azt sem, hogy mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, mostantól viszont már a pedagógushiányról szóló adatok sem nyilvánosak. „Illetve annak is hiányként kellene megjelennie, hogy az óraadókkal, hogy próbálnak játszani, illetve, hogy a túlmunkákkal hogyan próbálják eltakarni a problémát”.

Áprilistól kezdve felmondási hullám tapasztalható a jogállásváltásról szóló, úgynevezett státusztörvény miatt. „A kormány nem akarja a valóságot tudni ebben a kérdéskörben, csak ködösíteni hajlandó” – tette hozzá.

Mivel az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták, hogy rájuk hivatkozva beszéljenek a problémákról, vagy arról, hogy milyen típusú működési zavarok akadnak az oktatásban. Ezentúl nekik sem lesz lehetőségük ilyesmire.

A szakszervezet nem tudja, hogyan kaphatna ezután pontos képet a pedagógushiányról.

Szeptember közepén a PSZ még arról beszélt: a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatási rendszerből. Totyik szerint, ha még ehhez hozzászámoljuk a nevelőket és egyéb segítőket, akkor már 34 618-nál járunk. A PSZ tájékoztatása szerint a legjobban Budapest és a hátrányos helyzetű települések érintettek