Megtalálták Suhajda Szilárd felszerelését, de a holttestét nem

Ország

Leért a Mount Everestről a Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat, és a Világgazdaságnak elmondták, mi történt odafönn. „Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – nyilatkozta Mikel serpa. Suhajda Szilárd holttestét nem találták meg, a halálának körülményei nem tisztázottak.

A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

Mikel serpa volt az egyik tagja annak a mentőexpedíciónak, amely még május 26-án, pénteken reggel indult el, hogy lehozzák Suhajda Szilárdot a Mount Everest 8750 méteres magasságából. A serpák először felmásztak egészen a csúcsig, majd lemásztak a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül.

– Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét – mondta vasárnap délelőtt a serpa. Suhajda Szilárd sátrát viszont megtalálták a 4-es táborban  körülbelül 7950 méteres magasságban.  A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Mikel és Gelje serpák mindössze 20 óra alatt jutottak fel 8800 méteres magasságba, miközben ez normál körülmények között négy teljes nap. A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés. Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le egy haldokló mászót.