Suhajda Szilárd Mount Everest

Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten

Ország Világ

Már több mint egy napja nem adott magáról életjelet Suhajda Szilárd békécsabai hegymászó, aki a 8848 méter magas Mount Everestet próbálja megmászni. Öt 8 ezer méter fölötti csúcsot szeretne megmászni, ebből kettőt (K2 és Lhoce) teljesített.

Péntek (05.26.), 23:30

Új bejegyzést tettek közzé Suhajda Szilárd Facebook-oldalán péntek késő este

21:40

Suhajda Szilárd Facebook-oldalán az alábbi közlemény jelent meg:

Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat

A vonatkozó részlet:

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.
A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.
„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.”
– mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

19:30

Legindi Tímea, a hegymászó felesége az RTL-nek beszélt arról, hogy férje továbbment a kitűzött időponthoz képest, ez pedig egy erős hibafaktor lehet. Ahhoz azonban, hogy katasztrófa történjen, sok hibának kell összeadódnia – magyarázta.

Klein Dávid hegymászó szerint abban lehet még reménykedni, hogy Suhajda elaludhatott a hegyen, majd magához tért.

Suhajda GPS-jeladója utoljára a közvetlenül a csúcs előtt lévő Hillary-lépcsőről szolgáltatott információt, nepáli idő szerint szerdán 19:30-kor. Ekkor 8795 méter magasan járt, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Felesége volt az utolsó, akivel Szilárd beszélt. Neki ekkor azt mondta, jól van és biztonságban el tudja érni a célját.

„Azt kérdeztem, hogy meg tudja-e azt csinálni, hogy eléri a csúcsot és – mert későn fogja elérni, ezt már akkor tudtuk – biztonságosan leereszkedik a négyes táborba. És ezt kétszer vagy háromszor, már nem emlékszem, de megerősítette.”

– emlékezett Legindi Tímea az M1-nek adott nyilatkozatában.

Délután több serpa is keresni kezdte Szilárdot, közben olyan hírek is érkeztek, hogy egy másik mászó látott valakit a hegyoldalban. Ezt később egy serpa, vagyis egy teherhordó is megerősítette. Kérdés, hogy Suhajda Szilárdot látták-e, és az is, hogy ez a mászó mozgásban volt-e, vagy sem.

„Egy négyes táborból ereszkedő serpa visszanézve a négyes tábor irányába, tehát a négyes táborból ereszkedett a hármasba, és ahogy visszanézett valószínűleg egy olyan pozícióba kerülhetett, hogy a négyes tábor fölött látott valakit. Ez a két sztori ez egybevág, az információ is és időben is egybevág”

– nyilatkozta a Híradónak Suhajda Szilárd felesége.

Kollár Lajos, a 2013-ban a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolt expedíciójának vezetője a Mandinernek azt mondta, ha ma délig – ez nepáli idő szerint háromnegyed négy – nem kapunk valamilyen életjelet, akkor fel kell készülni arra, hogy ez rossz hír.

Kollár szerint Suhajda Szilárd valószínűleg nagyon rossz állapotban lehet, hisz harmadik napja tartózkodik a halálzónában oxigénpalack nélkül.

Ez azért nagyon kritikus lehet. Ki lehet bírni talán, ha valakinek rendkívüli a fizikai állóképessége – és Szilárd azért ilyen –, de nagyon sok idő telt el sajnos. Igen, reménykedhetünk, de én kezdem elveszíteni a reményt. Nem értem, hogy szakadhatott meg így a kommunikációs lánc! Van műholdas telefonja, ez persze lemerülhetett, de egyszerre ennyi malőr nagyon súlyos helyzet. Szerintem Szilárd valamilyen okból nem tud jelentkezni, mivel biztosan ő is átérzi a jelentőségét annak, hogy jelt kellene adni magáról, hisz nagyon sokan aggódnak érte. Semmiféle jel nem érkezik, ez pedig sajnos nagyon nem jó jel

– összegzett Kollár Lajos.