Akkumulátor közmeghallgatás Nyíregyháza

Az üvegajtókat rugdosta a kint rekedt tömeg a nyíregyházi akkumulátor-ipari közmeghallgatáson

Ország

Több száz ember rekedt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt, miután jóval az akkumlátogyár ügyében rendezett közmeghallgatás időpontja előtt bezárták az épület főbejáratát – számolt be a Népszava.

Az eseményt a debreceni második meghallgatáshoz hasonlóan direkt olyan időpontban (hétköznap délelőtt 10 óra) és szűk helyiségben tartották, hogy a lehető legkevésbé érezzék magukat komfortosan a megjelentek.

A tudósítás szerint többen az üvegajtókat kezdték el rugdosni, azt követelve, engedjék be a tömeget. A helyszínt rendőrök is biztosítják. Kívül rekedt az épületen Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője is, valamint számos újságíró és forgatócsoport.

“Mi vagyunk Kína-Európa pöcegödre!! Hazaárulók! Vigyétek Felcsútra!”

– volt olvasható az egyik táblán.

A tiltakozók többek között azt hangsúlyozták: ez a módszer, amely elzárják őket az információktól, azt jelzi: van titkolnivalójuk az akkumulátor-alkatrész gyártó beruházás kapcsán. Másképp ugyanis egy kisteremnél nagyobb helyet találtak volna, hogy mindenkinek lehetőséget adjanak, aki el akarja mondani a véleményét, vagy információkat szeretne az üzem működéséről.

Mint arról beszámoltunk, Nyíregyházán az önkormányzat szerint nem akkumulátorgyár, hanem személygépjárművek akkumulátorának elhelyezését biztosító fém takaró‐tartólemezeinek gyártása kezdődik, és nem akkumulátor-gyártás. Egy hasonlattal is éltek: a gyártani kívánt fém alkatrésznek annyi köze van az akkumulátorhoz, mint péksüteménynek a papírzacskóhoz.

Mi Hazánk: semmilyen konkrétum nem hangzott el a nyíregyházi Boysen-gyárról szóló közmeghallgatáson

“Teljes elhallgatásba és titkolózásba” fordultak az illetékesek és a hatóságok a német Boysen csoport beruházásáról tartott kedd délelőtti közmeghallgatáson Nyíregyházán

– jelentette ki a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a nyírségi megyeszékhelyen.

Apáti István, a párt országgyűlési képviselője a fórum után megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a megyei kormányhivatal által szervezett eseményen semmilyen konkrét választ nem kapott a mintegy 60 milliárd forint értékű beruházással kapcsolatban feltett kérdéseikre a közmeghallgatás több mint száz résztvevője. Nehezményezte, hogy a beruházó, a város, illetve a szakhatóság képviselői sem válaszoltak érdemben például a beruházással okozott környezeti terheléssel, a majdani telephelyen tárolandó mérgező anyagokra, vagy a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban feltett konkrét kérdésekre sem.

Apáti István a kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának épületében megrendezett fórumot élete “legbotrányosabb és legkatasztrofálisabb” meghallgatásának nevezve azt mondta, aggályok merülnek fel a beruházó cég felelősségbiztosításával, az esetleges kárigények kifizetésével kapcsolatos pénzügyi fedezetével kapcsolatban is.

Az országgyűlési képviselő elmondása szerint a közmeghallgatás megszervezésével egyaránt voltak bajok, az érdeklődők várható létszámához képest szűk helyre tervezték, ő maga pedig a kezdéstől számított negyven perc múlva jutott csak be a meghallgatásra. Megjegyezte, több mint száz érdeklődő pedig az épületen kívül reked, őket már nem engedték be, később azonban közülük néhányan mégis bemehettek a meghallgatásra.

“Egész egyszerűen ki akarták zárni azokat erről a közmeghallgatásról, akik ellenzik ezt, vagy akik egyébként kellemetlen kérdéseket akarnának föltenni”

– vélekedett Apáti István. Hozzátette, az értelmes és releváns kérdésekre vagy nem kaptak kielégítő választ, vagy a “kabaré kategóriába” tartozva nem voltak értelmezhetők normális válaszként.

A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerint mindenképpen meg akarják valósítani ezt a beruházást, “erőből végig akarják ezt tolni” , ha viszont ezt nem akarják a nyíregyháziaknak, akkor helyi népszavazáson kell nemet mondaniuk.

“Ahogyan Debrecenben, az ellenállásnak itt sincs más eszköze, mint a helyi népszavazás, különben ezt a beruházást is végig fogják tolni, mint az összes többit” – mondta Apáti István.