Cirkulációs szivattyúval az alacsonyabb energiafogyasztásért

Ország

Hazánkban a fűtési szezon akár három egymást követő évszakon át is tarthat. E három évszak alatt pedig a fogyasztók egészen változó időjárási viszonyokkal szembesülnek: az ősz lehet még meglehetősen meleg, a karácsonyt rövid olvadás követheti, a tavasz közeledtével pedig ismét lehűlhet az idő. A fűtési költségeknek az időjárási viszonyoknak megfelelően kell változniuk: olvadás idején a cirkulációs szivattyú terhelése és az áramfogyasztás csökken, a fagyok alatt pedig éppen ellenkezőleg, növekedik.

Lehet, hogy a berendezéseket nem racionálisan használjuk?

Érdemes odafigyelni a használatban lévő háztartási készülékek és a lakók számára is, valamint figyelembe kell venni a helyiség hőérzetével kapcsolatos kívánságaikat és igényeiket is. A fűtési rendszer szabályozására és az energiaköltségek csökkentésére szolgáló egyik intézkedés a cirkulációs szivattyú telepítése. Előzetesen azonban fontos a megfelelő típus kiválasztása. A készülék nyomás arányos működése lehetővé teszi a hőátadás áramlásának beállítását a radiátorban.

Ha a szelep zárva van, a fűtési rendszer áramlási kapacitása csökken. Ilyen körülmények között a cirkulációs szivattyú csökkenti a fordulatszámot, és korlátozza a túlnyomás kialakulását, ami viszont csökkenti az energiafogyasztást. Az újgenerációs energiatakarékos szivattyúk nagy hatékonyságú motorral és az egység hidraulikai tulajdonságait szabályozó automatikus rendszerrel vannak felszerelve. Ezáltal pénzt takaríthatunk meg az energia számlákon, különösen akkor, ha a készülék részleges terheléssel működik.

A szivattyúk hasznossága és szükségessége megkérdőjelezhetetlen

A szivattyúk használatának tagadhatatlan előnyei vannak. Az automatikus szabályozás biztosítja a fűtési rendszer folyamatos működését az áramkimaradások ellenére, és lehetővé teszi az előre beállított üzemmód fenntartását. A szükséges nyomás fenntartása az egész fűtési rendszerben biztosítja a stabil és tartós működést. A legfontosabb azonban, hogy az új, rejtett fűtési rendszereknél is ilyen szivattyúkra van szükség, mivel a hőátadó közeg öncirkulációja nem valósítható meg a vékony csövekben. (x)