Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Orbán újabb orosz oligarchákat mentene ki az uniós szankciók alól

Ország

Az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerének fellazításával fenyeget Magyarország, miközben újabb kilenc putyinista oligarchát húznának ki a szankciók alól – tudta meg a Szabad Európa. Azokról a szankciókról van szó, amelyek a Fidesz szerint amúgy nem is működnek.

Fideszes politikusok legutóbb szeptemberben próbálták elérni, hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra végül meghátráltak. Magyarország beleegyezésére azonban ismét szükség lesz, amikor márciusban lejár a szankciók újabb meghosszabbításának határideje. Az ügyre rálátó források elmondták, hogy Budapest kilenc oroszt akar kivonni a szankciók alól. Úgy hírlik, a magyar kormány

Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is le akarja vetetni a listáról;

úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant;

Dmitrij Mazepin belarusz–orosz oligarchát és fiát, a korábban a Forma–1-ben szereplő Nyikita Mazepint;

valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat.

Az EU „Kreml-barát” oligarchaként tartja számon Uszmanovot, aki szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Emlékezetes, nemrég hasonló kilincselést mutatott be az EU-nál Orbán a volt KGB-s besúgó és háborús uszító, putyinista Kirill pátriárka mellett is.