A pedagógusok melletti szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten

A tankerületi vezetők elkezdték fenyegetni a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat

Ország

Több iskola tanárait is megfenyegette az illetékes tankerület. A módszer hasonló: levélben üzenik meg nekik, hogy a következő eset után ki is rúghatják őket.

Fideszes jelöltből tankerületi igazgató

A polgári engedetlenség miatt kirúgott pedagógusairól híressé vált Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára, Berta Beáta a Facebook-oldalán tette közzé az üggyel kapcsolatos fejleményeket a csütörtöki napon.

A mai napon a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját behívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet azzal, hogy azokat adja át a címzetteknek, azaz nekünk, akik tegnap polgári engedetlenségi akcióban vettünk részt

– írja a virálissá vált poszt szerzője.

Élőlánc a Fazekasnál – Több debreceni iskolában is tüntettek a pedagógusok mellett, lesz még folytatása

A ma jelen lévő kollégák az átvételt megtagadták arra hivatkozva, hogy a mi munkáltatónk nem az igazgatónk, hanem Rábel Krisztina tankerületi igazgató. Jeleztük továbbá, hogy holnap, október 7-én reggel 8 órakor elmegyünk a tankerület elé, hogy személyesen tőle vegyük át a levelet

– írta Berta, majd hozzátette, hogy mindenkit várnak, akik szívesen csatlakozna hozzájuk. Hadházy Ákos az ügy kapcsán utánanézett a tankerületi igazgató előéletének, és érdekes összefüggést talált:

Azt hihetnénk, hogy a tankerületi igazgató asszony csak egy gyáva csinovnyik, de nem az, ő öntudatos pártkatona (bár a rendszer bukása után ő is azt fogja mondani, hogy parancsra cselekedett). Hamar kiderült róla, hogy 2019-ben a Fidesz-KDNP jelöltje volt a XX. kerületben, és listáról akár be is kerülhetett volna az önkormányzatba, ha nem inkább a sokkal jövedelmezőbb és nagyobb hatalommal járó tankerületi basáskodást választja

– írja a bejegyzésében.

Képes bizonyíték is van:

Fenyegetőzésre élőlánc a válasz

A hvg.hu információi szerint élőláncot állnak pénteken a szülők és diákok a kőbányai Szent László Gimnázium épülete előtt, miután felröppent a hír, hogy elbocsátják az egyik tanárt. Úgy tudjuk a végzős gimnazisták egyik osztályfőnöke október 5-én polgári engedetlenség keretében tiltakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsátása ellen. Ezért a szülők szerint a Kelet-Pesti Tankerület pénteken neki is személyesen kézbesíteni fogja az azonnali hatályú felmondást. A szülők az épület előtt, a diákok az épületen belül állnak majd őrt.

A pestszentlőrinci Brassó Utcai Általános Iskola 18 tanára is figyelmeztető levelet kapott. A Külső-Pesti Tankerületi Központ arra hívja fel az érintett pedagógusok figyelmét, hogy ha a szerdai polgári engedetlenség után ismét nem veszik fel a munkát, felmenthetik őket.

„Kérem, hogy a jövőben a hasonló magatartástól tartózkodjon”
– olvasható a tankerületi igazgató levelében.

A lap szerint hasonló levelet kapott a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 11 tanára is. Van olyan is köztük, akinek ez már a második figyelmeztetése, de ez nem tartja vissza attól, hogy harmadszorra is beleálljon a polgári engedetlenségbe.

budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógus kapott figyelmeztetést levélben, azaz körülbelül a tantestület fele. Úgy tudni, a II. kerületi Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban 8 tanárnak adott át figyelmeztető levelet az iskola igazgatója.