DK: a védettségi igazolvány önmagában nem elég a horvátországi utazáshoz

Ország

A Demokratikus Koalíció arra hívta fel a figyelmet szerdán sajtótájékoztatón, hogy a plasztik alapú, koronavírus elleni védettségi igazolvány önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki Horvátországba utazzon.

A DK elnökségi tagja azt állította, hogy a kormánynak ismét sikerült félretájékoztatni az embereket egy járvánnyal kapcsolatos fontos kérdésben. Ráczné Földi Judit arra hivatkozott, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten bejelentette, Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.

Az ellenzéki politikus kiemelte, a konzulátus honlapja szerint ugyanakkor a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás csak akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap – tette hozzá Ráczné Földi Judit.

Szerinte Szijjártó Péter “finoman szólva félretájékoztatta a magyarokat, kevésbé finoman szólva pedig hazudott”. A “haszontalan, zéró információt tartalmazó plasztik” helyett egy használható, informatív igazolványt adjanak a lakosságnak, ami tartalmazza azokat az információkat, amikkel szabadon lehet utazni! – szólított fel.

MTI