A Dunaferrnél aláírták a 2020-as bérmegállapodást

Ország

A cégvezetés és a szakszervezetek aláírták az ISD Dunaferr Zrt. 2020-as bérmegállapodását, amely éves szinten, átlagosan 5,8 százalékos bérfejlesztést tartalmaz – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A megállapodásról Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, korrektnek és mindkét fél szempontjából előnyösnek minősítve azt.

A társaság közleménye szerint a béremelés mértéke szerényebb az elmúlt két évben végrehajtott, átlagosan közel 34 százalékos emelésnél, de a munkavállalók megértették, hogy az acélipari válság negatív hatásai a Dunaferrt sem kerülték el. A racionalizálási döntések mellett a munkavállalók konstruktív hozzáállása is kellett ahhoz, hogy a megállapodás megszülethessen – tették hozzá.

A társaság a tavaly október végén bejelentett csoportos létszámcsökkentést visszavonta, de ez annak árán valósul meg, hogy a kölcsönzött munkavállalók létszámát jelentősen csökkentették az elmúlt két hónapban, illetve megváltak a nyugdíj mellett vagy megbízással foglalkoztatott dolgozóktól.

Közölték: az acélpiacon érzékelhető pozitív körülmények ellenére nehéz időszak előtt áll az iparág, ezért a Dunaferr most minden erejével azon dolgozik, hogy felfuttassa a termelést és kihasználja a javuló piaci lehetőségeket.

Emlékeztettek arra, hogy 2019 fekete év volt az európai acélipar számára, a világgazdaság lassulása, a csökkenő kereslet, a késztermékárak zuhanása és a környezetvédelmi intézkedések terhei miatt a cég számos stratégiai fejlesztést elhalasztott, valamint jelentősen visszafogta a termelést.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna, integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzi horganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat.

A társaságcsoport a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá Dunaújvárosban és térségében.

A nyilvános cégadatok szerint a Dunaferr vállalatcsoport 2018-as nettó árbevétele 484,2 milliárd forint volt, adózott eredménye 7,2 milliárd forintot tett ki. A cégcsoport létszáma 2018 végén 4561 fő volt. Egy évvel korábban a vállalatcsoport értékesítésből származó nettó árbevétele 290,9 milliárd forintot, adózott eredménye 17,58 milliárd forintot tett ki.