John Lennon fia is versenyez idén az Oscar-díjért

Kultúra Világ

A háborúnak vége! (WAR IS OVER) című animációs kisfilm egyik alkotója Sean Ono Lennon, a legendás rock legenda, John Lennon fia. Az édesanyja  – a nem kevésbé ismert Yoko Ono –  pedig a film executive producere. Tudósítónk jelenti Los Angelesből.

Sean Lennon Dave Mullins rendezővel közösen írta meg ‘A háborúnak vége!’ című kisfilm forgatókönyvét, amely egy szívszorító történet egy postagalambról, a háborúban ellenséges oldalon álló két katonáról és a sakkról. A filmet John Lennon és Yoko Ono zenéje inspirálta – egészen pontosan a Happy Christmas (War is Over!) című slágerük.

Sean Ono Lennon és Vida Virág

A történet egy elképzelt második világháborús környezetben játszódik, ahol a véres konfliktus közepén két katonatiszt sajátos sakkpartit játszik a lövészárkok mélyén. Egy kitartó postagalamb viszi át a sakkfigurák lépéseit a frontvonalon, miközben a harc egyre csak fokozódik. A két katona sosem találkozott egymással, de a játék végéhez közeledve a legélesebb szituációban néznek egymással farkasszemet. Bármelyikük is győz, az a másik pusztulását jelentheti csak. A háborúkban nincs igazi győztes.

Az Oscar-t megelőző sajtóvetítésen az alkotók Dave Mullins író/rendező, Brad Booker producer és Sean Ono Lennon író is részt vettek a Museum of Tolarence színháztermében, Los Angelesben, ahol a panelbeszélgetésen megosztottak néhány érdekességet a film készítésének a hátteréről is.

“Amikor Sean megkeresett, az első ötlet egy lehetséges videoklip elkészítése volt, a Happy Christmas-re, de mondtam Seannak, hogy én inkább narratív formában tudok gondolkodni, narratív rendezőként. Sean-t nem kellett győzködnöm, azonnal benne volt a dologban. – emlékszik vissza Dave Mullins rendező, aki most Sean Lennonnal, Yoko Ono-val és a Brad Bookerrel együtt osztozhat az első Oscar-jelölésükön. “Két, egy-másfél órás mentingünk volt, gyakorlatilag ennyi idő alatt született meg a film ötlete”

– mint mondja, a sakk-játék a háború szimbóluma, de Sean más szempontot is ad a taktikai játék megközelítéséhez.

“A sakk egy univerzális nyelv – vélekedik. Szeretek sakkozni, ahogyan édesanyám is nagy játékos volt, ma már talán nem annyira. Viszont van egy híres képzőművészeti alkotása, Play by Trust címmel, amely egy teljesen fehér sakktábla, teljesen fehér figurákkal. Az volt vele az üzenete, hogy nem fogunk egymással harcolni, ha ugyanolyannak látjuk egymást. Van néhány nagyon kedves kép apáról és anyáról, ahogyan sakkoznak. Úgyhogy, amikor felmerült bennünk a sakk ötlete, akkor azt gondoltam, hogy ez egy szép vonal lesz és éppen eléggé kapcsolódik a témához.”

Az alkotók utaltak a kisfilm aktualitására is. Ahogyan Brad Booker említette, számtalan háború zajlik most is mindenhol a világban, embercsoportok feszülnek egymásnak és a filmkészítés ötlete egybe esett az orosz-ukrán háború kitörésével.

Dave Mullins rendező, Vida Virág és Brad Booker producer

A filmért a 96. Oscar-ceremónián drukkolhatunk a legjobb animációs kisjátékfilmek kategóriában, 2024. március 10-én.

– Vida Virág –

Kezdőkép: Brad Booker, Dave Mullins és Sean Ono Lennon