Véget ért a Gyulai Várszínház 58. évada

Kultúra

A Gyulai Várszínház történetének legsokszínűbb, a nézőszámot, a jegyárbevételt, a szakmai visszajelzéseket és közönségvéleményeket tekintve a legsikeresebb évadát tartotta meg a nyáron – tájékoztatta a teátrum csütörtökön közleményben az MTI-t.

A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete az évadzáró testületi ülésén nívódíjak odaítéléséről döntött, amely a város képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá.

Eszerint a Sík Ferenc-díjat Szabó K. István rendező kapja Szabó Magda Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptáció rendezéséért. Az önkormányzat által alapított Havasi István-díjat Őze Áron rendezőnek ítélték Győrei Zsolt és Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának “eredeti és kiemelkedő színvonalú megrendezéséért”. A teátrum által alapított Őze Lajos-díjat Szilágyi Enikő színművésznek ítélték a Mi lennék nélküled? című előadás “létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi előadásáért” – közölték.

Emlékeztettek, a teátrum az 55 napos nyári évad alatt csaknem 60 programot valósított meg. Hat fesztivált bonyolítottak le, a felolvasószínházi előadást is számítva hat bemutatót valósítottak meg, amiből négy kortárs magyar művek ősbemutatója volt. Négyet koprodukciós partnerekkel közösen (Hamlear, Két úr szolgája, Két Hold világa, Az ajtó), egyet, a Mi lennék nélküled? című darabot és a felolvasó-színházi előadást (Shakespeare 37-ből három) saját fejlesztésben.

Két tudományos konferenciát rendeztek meg; két könyvbemutatót tartottak és két kiállítást rendeztek meg a Kamaraterem előcsarnokában – írták.

 

MTI