Velencei Biennálé – Ma nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé

Európa Kultúra

Ma nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé, amelyen Magyarországot az Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítás képviseli.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott Velencei Építészeti Biennálét szigorú járványvédelmi intézkedések mellett rendezik meg.

A kiállítás mottója: How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?). A biennálé főkurátora Hasim Szarkisz libanoni-amerikai építész.

“Új szerződésre van szükségünk a terekkel kapcsolatban. Az egyre szélesedő politikai megosztottság és a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek összefüggésében arra kérjük az építészeket, hogy képzeljék el azokat a tereket, amelyekben közösen együtt élhetünk” – fogalmazott a biennálé honlapján Szarkisz.

A rendezvényre 46 országból 112 kiállítót hívtak meg. 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilon Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítása, melynek kurátora Kovács Dániel, tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz kísérletet.

A Velencei Építészeti Biennálé november 21-ig látogatható.

A nemzetközi kiállítás zsűrijét Szedzsima Kazujo japán építész vezeti. Az építészekből álló zsűri tagjai között van a perui Sandra Barclay, a libanoni Lamia Joreige, a Skóciában élő ghánai Lesley Lokko és az olasz Luca Molinari. A zsűri augusztus 30-án hirdeti ki díjait.

A megnyitón életművéért Rafael Moneo spanyol építészt jutalmazzák. Szarkisz  generációja egyik legmeghatározóbb építészének nevezte Moneót gyakorló építészként, oktatóként és tudósként. Mint felidézte, nevéhez fűződik a San Sebastián-i Kursaal Kongresszusi Központ és Auditorium, Madridban a Prado Múzeum és az Atocha pályaudvar, valamint a Los Angeles-i székesegyház építése.

Rafael Moneo elismeréséhez kapcsolódóan egy kisebb kiállítást is rendeztek, amelyen műanyag makettek és emblematikus képek mutatják be a spanyol építész munkáit.

 

MTI

pixabay