Legendák és hősök a Dériben

Kultúra

A Debreceni Ady Endre Gimnázium 2018-2020 között koordinátor intézménye a European legends – national literary heroesEurópai legendák-nemzeti irodalmi hősök című Erasmus+ projektnek, amelynek debreceni találkozóját április 23-28. között tartják a szervezők. A projekt az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi olvasást népszerűsítő versenyből nőtt ki, azt emelték európai szintre a pályázatírók.

(A debreceni találkozóra készülve Arany János:  Rege a csodaszarvasról c. művét és a Santa Íria című portugál legendát magyar olasz és portugál diákok is megismerik, elolvassák, szövegértési feladatok segítségével feldolgozzák, majd kortárs szerzők mentorálásával újraírják, illusztrálják, s egyéb kreatív módon jelenítik meg a közös műhelymunkák során. A projekt végső produktuma egy e-book lesz, ahol a diákok munkáit tárják majd az érdeklődő olvasók elé, bizonyítva mennyi közös érték van ebben a gyönyörű európai kultúrkörben. Az első tanári találkozó Portugáliában, Santarémben volt 2018 őszén, ahol az Escola Sa da Bandeira középiskola tanárai és diákjai voltak a vendéglátók. )

A debreceni nemzetközi találkozóra calabriai, szicíliai, portugál és székelykeresztúri delegációk érkeznek: 24 diák, 10 tanár, 3 igazgató.

A rendezvénynek a Déri Múzeum ad otthont. A Díszteremben 2019. április 25-én, 14 órától a tervek szerint Komolay Szabolcs, DMJV kultúráért felelős alpolgármestere és Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója köszönti a vendégeket. 

A debreceni találkozó meghívott vendégei lesznek az Olvass többet! partnerintézményeinek vezetői, tanárai és érdeklődő diákcsoportjai, valamint Humberto Duarte portugál író és Áfra János költő is.

Áfra Jánossal két műhelymunka keretében dolgozhattak együtt az adys kreatív írók. (lásd kép)

A pályázat főkoordinátora: Peternainé Juhász Zsuzsa, a Debreceni Ady Endre Gimnázium könyvtárostanára.