A Festum Varadinum vendége az Acis és Galatea

Kultúra

A Csokonai Színház Acis és Galatea című kisoperája is vendégszerepel a vasárnap kezdődő XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozatában. A nagyváradi magyarság legrégebbi és legnagyobb rendezvényének programjában nyolc nagyszínpadi előadást láthat a közönség. Händel műve Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár azonban nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meggyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja.

Händel először 23 évesen, 1708-ban, Nápolyban alkotott meg egy serenatát Aci, Galatea e Polifemo címmel. Tíz esztendő múltán, már Angliában újból feldolgozta a történetet: ekkor Cannonsban, Chandos hercegének udvarában egy angol nyelvű kisoperát írt. Az idők folyamán számos változat született; a Csokonai Színház előadása az eredeti, 1708-as verzióra épül. Az Acis és Galatea Händel egyik legnépszerűbb vokális kompozíciója, a zenetudósok minden idők egyik  legnagyszerűbb pasztorál-operájának könyvelik el. Az alapjául szolgáló történet a Metamorfózisok Tizenharmadik könyvében lelhető fel.

A pasztoráloperát Gemza Péter rendezte, Somogyi-Tóth Dániel vezényli. Galatea szerepét Nagy Kíra, Acisét Biri Gergely énekli. A nagyváradi közönség május 7-én, 19 órától láthatja a nagyszabású dalművet.

A XXVII. Festum Varadinum vendégprodukcióira kéttípusú bérlet váltható. Az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatók.