Varga Klári színművész

Kitüntetésben részesült két debreceni színész, Csikos Sándor és Varga Klári

Kultúra

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Csokonai Színház két művésze is kitüntetést kapott ma a Pesti Vigadóban. Varga Klári Jászai Mari-díjat, míg Csikos Sándor a Magyarország Kiváló Művésze díjat vehette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Csikos Sándor pályája során több mint kétszáz szerepet játszott el, az egyik legszebben beszélő magyar színész. Rövid egri és miskolci kitérő után 1972-től kisebb megszakításokkal a debreceni Csokonai Színház tagja. Debreceni pályafutása során jelentős, nagy szerepek sorát játszotta el magas művészi színvonalon. Megformálta a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségeit István királytól a kálvinista debreceni hősökön át Szabó Magda számos közismert figurájáig. Az ember tragédiájában több évadon át kimagaslóan alakította Lucifert Debrecenben és a Nemzeti Színházban egyaránt.

Csikos Sándor színművész
Csikos Sándor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Versmondóként egyike hazánk legjelesebbjeinek; a magyar költészet és próza kivételes ismerője és tolmácsolója. Tudását mintegy 30 éve adja át az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos növendékeinek. Rendezőként a Dea Debrecen és a Szélfútta levélcímű munkáira a legbüszkébb.

Varga Klári 1993-ban kezdte pályáját a Madách Színházban, majd a József Attila Színházon és a Budapesti Kamaraszínházon keresztül vezetett az útja Debrecenbe. 2013 óta a Csokonai Színház tagja. A Csikóink mozgásszínházi szerepétől kezdve A magyar Faustban nyújtott kiemelkedő alakításáig (Lucifer) széles spektrumon mutatkozott meg tehetsége.  A 2016/2017-es évadban Szabados Magdaként remekelt Szabó Magda alteregójaként Az ajtóban. Kiváló mozgáskultúrája és csodálatos énekhangja számos szerepben érvényesült. Önálló estjeiben Karády Katalin, Edith Piaf és Kovács Apollónia életútját és művészetét eleveníti fel. Varga Klári 2007 óta az értelmi fogyatékkal élő színészekből álló Baltazár Színház állandó vendégművésze és elhivatott támogatója.