Debreceni Tavaszi Fesztivál 2015

A XXV. Debreceni Tavaszi Fesztivál programja

Kultúra

A XXV. Debreceni Tavaszi Fesztivál március 8-án (vasárnap) kezdődik a XXIV. Debreceni Tavaszi Tárlattal és a DJANGO SWING Fesztivállal, amely a programsorozat hivatalos nyitókoncertje. A rendkívül színes és összművészeti fesztivál egészen május végéig tart.

MÁRCIUS 8. – ÁPRILIS 4. • KÖLCSEY KÖZPONT, BÉNYI ÁRPÁD-TEREM

XXIV. DEBRECENI TAVASZI TÁRLAT

Ezzel a nappal indul a XXV. Debreceni Tavaszi Fesztivál! Vasárnap délután 3 órától felharsan a rézfúvós zenekar a Hal közben, megnyitjuk a Sesztina Galéria friss kiállítását, megemlékezünk a nőnapról is, hogy aztán átsétáljunk a Kölcseybe a Tavaszi Tárlatra.

A kiemelkedő jelentőségű művészeti eseményen a város és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket. Az évenkénti bemutatkozási alkalom jó lehetőség az alkotók pályájának követésére, a fiatal tehetségek felfedezésére. Utóbbira annál is inkább lehetőség nyílik, mert egy friss kezdeményezésre városunk, megyénk fiataljai, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhatnak, nem is eredménytelenül – az előző két évben a tárlat fődíját egy-egy képzőművészeti hallgató nyerte!

Az idei seregszemlére 67 alkotó 154 művel pályázott, amelyből a szakértő zsűri 64 alkotó 99 művét fogadta el, illetve tett javaslatot a díjazásra. Az idei év díjazottjai: Gajdán Zsuzsa festőművész, Gál András fotóművész, Komlódi Judit festőművész, Fátyol Zoltán festőművész, Kónya Ábel képzőművész, Lukács Gábor festőművész, Kassai Imre festőművész, valamint Velényi Rudolf festőművész.

 

A zsűri tagjai Aknay János festőművész, Baky Péter festőművész, Pistyur Imre szobrászművész, Szoboszlai Lilla művészettörténész, valamint Tamus István grafikusművész voltak. A kiállítást Velényi Rudolf festőművész rendezte.

 

március 8. 17 óra Kölcsey Központ

„A FÁK NYELVÉN”

 

A tavasz első Vasárnapi Muzsikáján fafúvós kamarazenét hallhatunk.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fafúvós tanszakainak hallgatói szólaltatják meg hangszereiket: fuvolát, oboát, klarinétot, szaxofont, fagottot és ezek számos változatait. Művészeti vezetőjük: Tóth József.

 

MÁRCIUS 8. VASÁRNAP • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

DJANGO SWING FESZTIVÁL sztárvendégekkel

A 25. TAVASZI FESZTIVÁL NYITÓKONCERTJE

 

A teltházas MÜPA-koncert után Django Swing Fesztivál Debrecenben!

 

Sztárvendégek: Hajós András, Micheller Myrtill, Takács Noémi, Pankastic!, Talamba Ütőegyüttes, Kodály Filharmonikusok Debrecen

 

Az itthon és külföldön már sokszor bizonyító tagokból álló Swing à la Django zenekar a magyar zenei élet kiemelkedő szereplőit látja vendégül egy hamisítatlan egyestés kalandra. Ezen a nem mindennapi esten a tavasz első fuvallatai a Szajna-parti kiskocsmák hangulatát hozzák Debrecenbe, olyan zenei köntösben, melyben harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing, a sanzonok világa, a tangó és a dzsessz.

 

A zenekar ismét a gyökerekhez nyúl vissza: Django Reinhardt varázslatos világát idézik meg, keverve azt mai életünk tempójával, amelyet Micheller

Myrtill, Hajós András, Takács Noémi és a Talamba Ütőegyüttes képvisel majd. No meg A Dal középdöntőjébe jutott műfajteremtő django-pop zenekar, a Pankastic!. Az est további unikuma, hogy a produkciók szimfonikus zenekari kísérettel szólalnak meg, a Kodály Filharmonikusokat Werner Gábor vezényli.

 

A legjobb nőnapi ajándék idén biztosan egy swing-est a Kölcseyben!

 

Belépődíj: 4.000 Ft, 3.500 Ft, diák/nyugdíjas: 3.000 Ft

MÁRCIUS 10. KEDD • 17 ÓRA • APOLLÓ MOZI

KERTÉSZ MIHÁLY-TEREM névadó ünnepség

 

Kertész Mihály. Rendező, színész, forgatókönyvíró, filmgyártó – a világ elsősorban Michael Curtizként ismeri, mint magyar származású, amerikai rendezőt.

1926-ban ment Amerikába a Warner Filmstúdióhoz, miután Magyarországon 45, Bécsben pedig 18 filmet forgatott. Szinte minden műfajban alkotott, rendkívüli munkabírása és tehetsége az álomgyárban több mint 100 film elkészítéséhez segítette hozzá, amelyek közül 86-ot ő maga rendezett meg. 4 alkalommal jelölték Oscar-díjra direktorként. Egy nominációt váltott díjra, 1944-ben a Casablanca című filmért megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést. Pályafutását hatalmas szakmai ovációk és még nagyobb kasszasikerek övezték. Bár magyarságát mindig büszkén vállalta, Hollywoodból már nem tért vissza soha szülőhazájába.

 

Emléke és munkássága előtt tisztelegve az Apolló mozi Nagyterme az ő nevét veszi fel március 10-én 17 órától egy teremnévadó ünnepség keretében. Ezt követően a mozi vendége lesz Réz András filmesztéta, aki az Apolló Filmklubban a 18 órától vetített Casablanca című filmről osztja meg élményeit a közönséggel. Belépő a filmklubos rendezvényre egységesen:

1000 Ft. Jegyelővétel február 21-től az Apolló mozi jegypénztárában.

MÁRCIUS 11. SZERDA • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

Szabó Borbála: TELEFONDOKTOR – bohózat egy részben

 

A MANNA PRODUKCIÓ ELŐADÁSA A BUDAPESTI THÁLIA SZÍNHÁZBÓL, A HACKTION ÉS A POLIGAMY RENDEZŐJÉTŐL

 

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant – mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-waldorfos felesége, idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat – vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

 

Előadja: Göttinger Pál

Rendező: Orosz Dénes

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

MÁRCIUS 14-15. SZOMBAT-VASÁRNAP

EZERNYOLCSZÁZNEGYVENNYOLC, TE CSILLAG

ünnepi programok Debrecenben

 

„Debreczen azon szikla, melyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokol kapui soha nem fognak.” – írta ezt Kossuth Lajos debreceniekhez intézett levelében 1849. január 6-án, a nemzet kormánya nevében. A Magyarok Mózese bizalmat és hitet adott a cívisvárosi polgároknak és a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatta.

Idén is közösen emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, eseményeire. A hagyományokhoz hűen lesz március 14-én forradalmi táncház, fáklyás felvonulás, folklórműsor a város néptáncegyütteseinek közreműködésével a Déri téren, másnap ünnepélyes masírozás a Petőfi tértől ’48-as indulókra a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezetésével és a Hajdú Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével.

A Pest-Budai Dalárda, a Váradi Dalnokok, a Csókai Férfikar és a Kollégiumi Kántus férfikarának egyesített kórusa, valamint az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatosai és a Csokonai Színház művészei ünnepi műsorral tisztelegnek a forradalom hőseinek emléke előtt.

 

2015.március 19. – 22.

IZRAELI FILMNAPOK

Apolló mozi

 

2015.03.19. (csütörtök)

 

17:30 – IZRAELI FILMNAPOK ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA

Köszöntőt mond:

Dr. Papp László Debrecen polgármestere

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke

 

18:00 – NYITÓFILM: VÁLÓLEVÉL (115 perc, 2014)

A vetítés után nyílt ankétbeszélgetés a meghívott díszvendégekkel.

 

március 20. péntek

 

16:15 – JANA BARÁTAI (90 perc, 1999)

18:15 – SZALLAH SHABATI (110 perc, 1964)

 

március 21. szombat

 

16:00 – A HÁZASSÁGKÖZVETÍTŐ (113 perc, 2010)

18:15 – RESTAURÁLÁS (103 perc, 2011)

 

március 22. vasárnap

 

16:00 – LÁBJEGYZET (105 perc, 2011)

18:15 – A ZÖLD HERCEG (95 perc, 2014)

 

Valamennyi film megtekintése ingyenes!

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre!

A nyitófilm a Kertész Mihály-teremben, az összes többi alkotás a Deésy Alfréd-teremben lesz megtekinthető! A filmek részletes leírását megtalálja a www.apollomozi.hu weboldalon.

 

MÁRCIUS 21. SZOMBAT • 11 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

MADARAK ÉS BICIKLIK

Gryllus Vilmos tavaszhívogató koncertje

Gryllus Vilmos dalai ovisok és kisiskolások mellett a szülők kedvencei is. Díjak nélkül is tudjuk, hogy Gryllus Vilmos akár verseket zenésít meg, akár saját szövegei lesznek dallá, azokat generációk éneklik, hallgatják az autókban, otthonokban, s szerencsés esetben koncerteken. Március 21. a tavasz nyitónapja, nem véletlen, hogy előkerülnek a biciklik, amik eljuttathatnak a madarakhoz.

„Gyerekkoromtól szeretem a madarakat. Lesem őket otthon a kertben vagy az etetőben, az erdei séták alkalmával, vagy néha a kiépített madárleseken. Gyönyörűek és megunhatatlanok. A cinkék, a harkályok, a sárgarigók, a vércsék, meg az összes többi. Gyerekkoromtól szeretek biciklizni. Legszívesebben földutakon, forgalomtól távol, és a természethez közel, hegyen-völgyön, erdőn-mezőn, árkon-bokron. És közben befogadni mindent, amit csak látni lehet.

Ezekből az élményekből, madarászásokból, biciklizésekből születtek a dalaim.”

Gryllus Vilmos

A folyosón 9 órától ingyenes kísérő programok. Várják az érdeklődőket a 40+1 éves Magyar Madártani Egyesület és a Fekete Gólya Erdei Iskola, madárkák készíthetők a Varázspitypang, a Fecsegő Tipegő és a Kredenc alkotóival. Kerékpár-totó a Gyöngy Kerékpártól, tanulóbiciklik a tanulobicikli.hu-tól, kreszteszt, részeg szemüveg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától.

Belépődíj: 1.500 Ft, 1.000 Ft

 

MÁRCIUS 23. HÉTFŐ • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

Pataki Éva: EDITH ÉS MARLENE – színmű két részben

A MANNA PRODUKCIÓ ELŐADÁSA A BUDAPESTI CENTRÁL SZÍNHÁZBÓL

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét “hazatér”, és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.

A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők! Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.” – Pataki Éva

Szereplők: Botos Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Kecskés Karina, Marton Róbert, Nagy Dániel Viktor, Wágner Puskás Péter, Szokolai Zoltán

Rendező: Mészáros Márta

Belépődíj: 3.600 Ft, 2.900 Ft

 

MÁRCIUS 29. VASÁRNAP • 15:30 • EMLÉKKERT

PALMARUM – Virágvasárnap ünnepén

Jézus Krisztus virágvasárnapon vonult be Jeruzsálembe. Erre emlékezve ünnepelünk: bárki bekapcsolódhat a fél 4-kor útnak induló bibliai kort idéző menetbe és együtt énekelhet a város néptánccsoportjainak és leánykarainak tagjaival. Az Emlékkertben a Verestemplom Ifjúsági csoportjainak ünnepi összeállítása, Tóth Tamás református lelkész igei szolgálata és Górski Jacek domonkos plébános barkaszentelése teszi teljessé az ünnepet. A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a jelenlévőket, s újra megterítjük a szeretet asztalát is.
MÁRCIUS 30. HÉTFŐ • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM – RACKÁK MENNI AMERIKA

lemezbemutató koncert

 

Elkészült Ferenczi György és a Rackajam új lemeze, amit a country zene fellegvárában, Nashville-ben rögzítettek a fiúk. A Rackák mertek nagyot gondolni: kipróbálták, hogy különleges, formabontó, magyar zenéjük hogyan működik ebben a nívós környezetben. A nashville-i stúdió adta speciális hangszerelési lehetőségeket maximálisan kiaknázó lemez született, így a magyar könnyűzene-történet legjobban megszólaló albuma lett.

A 2014-es nyári műsor pontosan olyan erővel szólal meg a korongon, mint ahogyan a legnagyobb nyári szórakozás kellős közepén. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll-forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Amire számíthatunk: energikus humorban gazdag, igazi ferenczis est. A lemez különlegességét az adja, hogy csupán egyszer játszották fel, akár egy koncerten, majd a hangmérnök a saját tanulmányainak, tapasztalatainak megfelelően keverte az anyagot.

Tagok: Apáti Ádám | Bizják Gábor | Ferenczi György | Jankó Miklós | Pintér Zsolt

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft