Villa-Lobos és Bach műveiből válogatnak a Nemzeti Filharmonikusok

Kultúra

A 20. századi brazil komolyzene legfontosabb alakja, Heitor Villa-Lobos és Johann Sebastian Bach műveit társítják a Nemzeti Filharmonikusok következő, február 5-i budapesti hangversenyükön, amelyet Pécsett és Debrecenben is megismételnek Kocsis Zoltán vezényletével.

Villa-Lobos Bachianas Brasileiras (Brazil Bach-darabok) című sorozatának harmadik, zongorára és zenekarra írt darabja mellett Uirapurú (dalos ökörszem) című balettje, valamint choro-sorozatának Rasga o coracao (Szakadjon meg a szíved) című, szimfonikus zenekarra és vegyes karra komponált műve (No. 10) szerepel a koncertműsorban. (A choro a 19. század második felében, Rio de Janeiróban keletkezett hangszeres műfaj, a városi utcai zene első jellegzetes formája.)

A hangversenyt Bach I., C-dúr zenekari szvitje (BWV 1066) nyitja, később g-moll zongoraversenye (BWV 1058) ékelődik a brazil komponista művei közé – derül ki a zenekar hétfői közleményéből.

A fővárosi, Művészetek Palotájában tartandó koncert szólistája Jean Louis Steuerman brazil zongoraművész, aki Villa-Lobos mellett Bachot is remekül játszik, hiszen éppen egy Bach-versenyen tűnt fel és tört be a nemzetközi élvonalba 1972-ben. Azóta a világ vezető zenekaraival lépett fel, és olyan nagyságokkal muzsikált, mint Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy vagy Claudio Abbado – idézik fel a beharangozóban.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar február 6-án a Pécsen, majd február Debrecenben is megismétli a koncertet Kocsis Zoltán főzeneigazgató vezényletével. A két vidéki hangverseny szólistája Balog József zongoraművész lesz.