Nemzetközi betlehemes találkozót rendeznek a hétvégén Debrecenben

Kultúra

Idén 17 Kárpát-medencei magyar település hagyományőrző csoportja mutatkozik be Debrecenben december 12. és 14. között a XXIV. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 közösségből több mint 200 hagyományőrző érkezik a találkozóra. A hazai csoportok mellett jönnek fellépők a délvidéki Temerinből, a mezőségi Vajdakamarásról, a felvidéki Jánokról és a székelyföldi Szentegyházáról is.

Mint kiemelte, az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett találkozó célja, hogy a karácsonyi ünnepkör élő részévé tegyék a betlehemezést.

A betlehemes találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon és 2006 óta ad neki otthont Debrecen.

Gyöngy Péter, a betlehemes találkozó egyik főszervezője hozzátette, hogy a találkozó pénteken Debrecen főterén kezdődik, ahol a sárándi betlehemes csoport lép fel az adventi színpadon. A többi csoport másnap mutatkozik be a Debreceni Művelődési Központ (DMK) Kossuth utcai Közösségi Házának Pódiumtermében, de 14 külső helyszínen is bemutatják produkcióikat a betlehemezők.

A közművelődési szakember kitért arra, hogy a találkozó részeként Hagyományőrzés vagy átörökítés? címmel szakmai tanácskozást is szerveznek szintén a DMK-ban.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó mellett további adventi eseményekkel is várják a debrecenieket. A különböző városrészekben összesen 21 helyszínen – templomokban, iskolákban, a DMK intézményegységeiben, óvodákban, szociális intézményekben, könyvtárakban, közterületeken, lakótelepeken, tanyaközpontokban – szerveznek adventi programokat a helyi közösségekkel együttműködve. A családi programsorozaton bemutatkozási lehetőségeket teremtenek a helyi értékeknek, és kézműves foglalkozásokat is tartanak – mondta Szőnyi Sándorné, a DMK igazgatóhelyettese.

A programsorozat a karácsony előtti hétvégén, december 20-án és 21-én a Nyitott városháza című eseménnyel zárul, amelynek keretében a Régi Városháza földszinti és emeleti részén karácsonyi kézműves vásárra és bemutatókra várják az érdeklődőket népi iparművészek és kézművesek.