Különleges Weöres-kiállítás a Déri Múzeumban

Kultúra

A megmozdult szótár ízig-vérig XXI. századi kiállítás, ami játékos-alkotásra hívja a látogatót a digitális és számítógépes technika segítségével. A kiállításon a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratok, levelek, rajzok láthatóak majd.

A Weöres-életmű új dimenzióba helyeződik Hegyi Katalin irodalmi muzeológus, Mihalkov György látványtervező és Ruttkay Zsófia vezetésével a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Laborjának tervezői, programozói munkája által. A tárlat célja, hogy a szavakból épülő költészet ne maradjon a könyvlap síkján, hanem mozduljon meg, keljen életre, induljon az olvasó felé.

Az egyedi fejlesztésű programok segítségével a látogatók érzéki-fizikai-szellemi kapcsolatba  kerülhetnek a versekkel, a szemlélőt az interaktív „játékok” maximálisan bevonják a kiállításba.

Csak egy példa: Gondolatfújás címet viseli a teremben elhelyezett, légies Bóbita-grafika. Bárki elfújhatja a pitypang magvait, így igazi poétikus varázs részese lehet. Betűket „fújhat” a látogató a szemben lévő, megvilágított falfelületre, a betűk sorokká, a sorok versekké állnak össze.

A kiállítás október 18-tól látogatható a debreceni Déri Múzeumban.