Grencsó István Debrecenben lép fel

Kultúra

A hazai avantgard, kísérletező szabadzenei élet egyik legmeghatározóbb alakja, a magyar free jazz legendája, Grencsó István végre Debrecenben lép fel.
Grencsó István szaxofonos és fuvolista pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években, Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval tíz albumot jelentetett meg, közülük legfontosabbak a Plays Monk (1996), a Villa Negra (1997), a Fekete kenyér (1999), a 7 Ének az utolsó mohikánoknak (2000), a Dream Car (2003), a Local Time(2010) és a Síkvidék (2013).
Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett a marokkói gyökerű Gnawa Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral.

A Grencsó Kollektív Rétegzene tagjai:
Grencsó István – szaxofon
Benkő Róbert – bőgő
Miklós Szilveszter – dob
Pozsár Máté – zongora

A koncert után kerti szezonzáró parti a Dub Székház lemezlovasaival.

Jegyár: 800 Ft, diákigazolvánnyal: 500 Ft

Rossz idő esetén a programot az előtérben rendezzük meg.