Debreceni Kodály Filharmonikusok – Beszélgetéseket tartanak a koncertek előtt

Kultúra

Szokatlan módon nem muzsikaszóval, hanem beszélgetésekkel kezdődnek a Kodály Filharmonikusok idei bérletes hangversenyei: a közönség a koncertek előtt egy órát beszélgethet a fellépő szólistákkal, karmesterekkel, zenészekkel – közölte a zenekar és a Kodály Kórus keddi évadnyitóján a filharmonikusok igazgatója.Somogyi-Tóth Dániel szerint az utóbbi években érzékelhetően nőtt a hangversenyre járók száma, szinte divat lett koncertre járni Debrecenben, és a tervezett beszélgetésekkel szeretnének közvetlenebb kapcsolatot kialakítani a zenészek és az érdeklődő közönség között.

Az új szezonban új művészek is csatlakoznak a Kodály Filharmonikusokhoz: Kovács László a zenekar állandó vendégkarmestere lesz, Kiss Csaba pedig megbízott karnagyként irányítja a Kodály Kórus munkáját – közölte az igazgató.

A Kodály Filharmónia két együttese Nyolc hónap alatt a világ körül címmel tematikus évaddal várja a koncertlátogatókat. Mint Somogyi-Tóth Dániel elmondta, az új évad koncertjein többek között német, olasz, magyar, orosz, skandináv és francia tájakon barangolhatnak majd a zene segítségével a közönség tagjai.

Az első koncert szeptember 18-án lesz: a 30 éves Amadinda ütőegyüttes elmúlt évtizedeinek legsikeresebb műsorszámai közül hallhatnak válogatást az érdeklődők. Október elsején Kovács László vezényletével Csajkovszkij Diótörő-szvitjének Duke Ellington és Billy Strayhorn által szimfonikus zenekarra és big bandre áthangszerelt változatát adják elő a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. Október 9-én pedig a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendégeskedik Debrecenben – sorolta az elkövetkező időszak koncertjeit Somogyi-Tóth Dániel.