Jójárt Gergő: a Szegedi Borfesztivál az ország legnagyobb és legismertebb borfesztiválja

Helyi hírek

A gondolatok bora, amely a tudás, az elvek, a képzelet és a türelem harmóniájában született – ez jellemzi a Holdvölgy pincészetet, amely felelőséggel gondozza a Tokaj-Álmot. Kilenc éve, minden évben részt vesznek kiállítóként a Szegedi Borfesztiválon, birtokigazgatójuk úgy látja, ez Magyarország legnagyobb és legismertebb borfesztiválja. Jójárt Gergővel beszélgettünk röviden.

Pontosan hány éve vesznek részt a Szegedi Borfesztiválon kiállítóként?

Kilenc éve annak, hogy kiállítóként részt veszünk a Szegedi Borfesztiválon. Hosszú út vezetett a Klauzál térről a Széchenyi térig, ma már azonban elmondhatjuk, hogy szinte a nyitás pillanatában kisebb sor áll a pultunk előtt. A Szegedi Borfesztivál központja a Széchényi tér, és ez a hely sokkal alkalmasabb is arra, hogy a borkedvelők elmélyedjenek a kóstolásban. A kilenc éve velünk tartó, és szerencsére évről-évre egyre több új fogyasztóval gyarapodó közönségünkkel ez a tér az éves kapcsolattartás egyik fő színtere lett.

Mi az, ami elsőként eszükbe jut kiállítóként a fesztiválról?

Az, hogy ez az ország legnagyobb és legismertebb borfesztiválja. Jártunk sok helyre az országban és rendszeresen állítunk ki külföldön is, de akkora érdeklődést, mint, amilyen itt a Szegedi Borfesztiválon van egy pénteki vagy szombati napon, csak kevés helyen tapasztaltunk eddig. Ez az a fesztivál, ahol Szeged és annak vonzáskörzetén kívül eső, budapesti, győri, pécsi, debreceni barátainkkal, vendégeinkkel találkozhatunk. Azt hiszem, ez is jól bizonyítja, hogy az ország borfogyasztóinak jelentős többségét megmozgatja ez az esemény.

Milyen tapasztalataik vannak a látogatókkal kapcsolatban a többi, hasonló jellegű fesztivállal összevetve?

Az egyértelműen látszik, hogy ez egy olyan fesztivál, amit a magyar emberek várnak, éljenek az ország bármely területén. A Szegedi Borfesztivál látogatói nemcsak borszeretők, hanem többet is értnek a borhoz, mint az átlag. Olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek a borok készítésével mélyen összefüggésben van. Éppen ezért igyekszünk minden nap, olyan kollégát állítani a standhoz, aki tulajdonképpen a szőlőszem leszüretelésétől, a borrá válásig a folyamat minden lépését ismeri. Természetesen vannak, akik a szórakozást helyezik inkább előtérbe, és ezzel sincs baj, sőt. De legalább ekkora azoknak is az aránya, akik a tudásukat szeretnék bővíteni, mélyíteni és minél többet szeretnének megtudni egy-egy bor fajtáról.

Szeged, Borfesztivál, Széchenyi tér, Jójárt Gergő, Holdvölgy, borászat, bor
Jójárt Gergő

Mit kínálnak a látogatóknak, milyen borokat lehet megkóstolni, megvásárolni az önök standjánál?

Pincészetünk két márkával rendelkezik, az egyik a HOLD AND HOLLO, ebben a márkában a borok könnyedebbek, játékosabb arcát mutatják meg a Tokaji borvidéknek. A fiatalok kedvencei közé tartoznak. Ebből a standunknál megtalálható a félszáraz gyöngyözőbor, egy száraz és egy édes házasítás. A másik márka a HOLDVÖLGY nevet viseli, akárcsak a pincészetünk. Természetesen ezek a borok is a mádi történelmileg klasszifikált, első osztályú dűlőkből építkeznek. Hat fehérszőlő fajtából, illetve ezek házasításából állítjuk elő őket. Száraz és édes fehérborokat kínálunk és igyekszünk általuk Tokaj teljes vertikumát bemutatni.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette